Свечани дочек новог митрополита дабробосанског, господина Хризостома: Исписане нове странице историје за Српску православну цркву (ВИДЕО)

Аутори: Јелена Маринковић & Бојана Арбиња

У најстаријој соколачкој богомољи, Храму Светог пророка Илије, уз присуство бројног свештенства, високих званица и вјерника, дочекан је нови митрополит дабробосански, господин Хризостом.

Испед Црквене општине Соколац топлу добродошлицу новоименованом митрополиту  пожелио је старјешина Храма протојереј Илија Чупић. Као што доликује оваквом догађају након срдачног дочека, услиједио је чин доксологије.

Своје прво обраћање на новој дужности  митрополит дабробосански Хризостом започео је ријечима захвалности.

– Хвала вам свима што сте дошли и уприличили ми овако лијеп дочек. Ово је за Соколац, али и за епархију Дабробосанску и мене лично историјски догађај. Од сутра почињемо служити у митрополији Дабробосанској молећи Бога да нам буде успјешно, да дјела која су иза нас у епархијама Бихаћко-петровачкој и Зворничко-тузланској наставимо уз божији благослов и у митрополији Дабробосанској. То је посебна митрополија по свом значају и својој мисији коју данас има. Не требамо се освртати на прошлост, већ се окренути ка будућности и садашњости. У том духу ја ћу служити како српском народу тако и другим народима у Босни и Херцеговини, поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

У Парохијском дому Романијске Лазарице услиједио је пригодан програм коме су присуствовали представници свештенства, друштвено – политичког, јавног и културног живота.

Добродошлицу господину Хризостому пожелио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

– Ова митрополија није значајна само за простор сарајевско – романијеске регије, већ за цијелу Републику Српску, и сав српски народ. Владари буду и прођу, политичари исто, а народ и црква су оно што остаје. Желим вам добро здравље, дуг живот и стрпљење, да будете стуб нашег народа дуго година – поручио је Иванић.

Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, рекао је да је српски народ увијек на радостан начин дочекивао владике и митрополите.

– Наши преци су на достојан начин дочекивали Саву Косановића, Петра Зимоњића, послије митрополита Николаја, а сада и господина Хризостома. Ова митрополија носи велико име, она је историјска, славна, а уједно и мученичка. Ускоро ћемо прославити осам стотина година постојања митрополије Дабробосанске, а са вама на њеном челу, још више ће добити на значају – казао је Шаровић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да велика част бити савременик доба, када се устоличава 61. митрополит дабробосански.

– Град Источно Сарајево је настао на мукама српског народа у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату и формиран је као спасење за све сарајевске Србе, који су морали да напусте своја огњишта. Успјели смо да заједничким снагама створимо амбијент достојан живљења. Велике заслуге за то приписујемо Српској православној цркви, која је увијек била уз свој народ. Ја вјерујем да ће такво међусобно разумијевање бити настављено, те у име Града Источно Сарајево, и своје лично име, упућујем искрене честитке новоизабраном митрополиту дабробосанксом, господину Хризостому – казао је Вуковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је за све грађане Сокоца част, што у нашем граду имамо црквеног великодостојника као што је господин Хризостом.

– Надамо се да ће нови митрополит достојно замијенити блаженопочившег митрополита Николаја, којег је цијели овај крај поштовао и волио. Вјерујем да ћемо имати добру сарадњу са господином Хризостомом, као што његујемо сарадњу са Српском православном црквом, у духу побољшања односа са нашим и другим народима – истакао је Бјелица.

Сутра, 3. септембра, у Саборној цркви у Сарајеву биће устоличење новог митрополита дабробосанског Хризостома, гдје је најављен долазак његове светости патријарха српског Иринеја.