Осма сједница Скупштине општине Соколац: Усвојен ребаланс буџета за ову годину (ВИДЕО)

На сједници Скупштине општине Соколац, која је одржана данас, усвојен је приједлог Одлуке о усвајању ребаланса буџета општине Соколац за 2017. годину, те приједлог Одлуке о измјени Одлуке о Извршењу буџета општине Соколац за текућу годину. Буџетска средства су већа за 5.110.900 КМ у односу на првобитни план за ову годину од 5.980.000 КМ и сада износе 11.090.000 КМ.

Пред одборницима су се нашли и Извјештај о реализацији васпитно – образовног рада за 2017/18. годину, који обухвата Приједлог годишњег програма рада Установе за предшколско васпитање и обтразовање, Извјештај о успјеху ученика у учењу и владању на крају школске 2016/17. године у Основној школи „Соколац“ и Средњошколском центру „Василије Острошки“.

На претходној сједници Скупштине усвојен је нацрт ребаланса буџета општине Соколац. Према ријечима начелника општине Милована Бјелице, оставарено је повећење прихода на основу кредитног задужења, те је извршен репрограм задужења.

– У првом кварталу су измирене обавезе према приспјелим тужбама, те према кориштењу шумско-дрвних сортимената за 2016. годину. Усвојени приједлог смо упутили Министарству финансија Републике Српске и добили одговор у којем се сугерише да је неопходно смањити лична примања и број запослених у организационим јединицама општине, како би трезор био мање оптерећен. Прихвативши приједлог од надлежног министарства, већ смо усагласилии смањње наведених ставли за 187. 100 КМ. Ова средства ће бити намијењена спортским, омладинским организацијама, удружењима и установама. За рјешавање имовинско-правног спора везаног за Војничко гробље у Кнежини, биће утрошено 16.000 КМ, а 20.000 КМ намијењено је Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“. Издвојен је и грант од 21.350 КМ за израду пројектно-техничке документације Болнице Касиндо у Источном Сарајеву – истакао је Бјелица.

Одборници опозиције у имали су низ примједби на начин распоређивања и утрошка 1.500.000 КМ средстава која су на име ренте од продаје шумских дрвних сортимената из Шумског газдинства “Романија” уплаћена општини Соколац.

Одборник СНСД-а Ђорђе Радић упутио је критику на распоред средстава, која, како је рекао, нису употријебљена као помоћ неразвијеним дијеловима општине, како је раније предвиђено.

– Поред средстава која су утрошена за измиривање судских обавеза, повећене су и остале ставке, како што су средства за канцеларијски материјал, расход за услуге пропаганде, за услуге зимске службе, расходи на основу репрезентације и други. Сматрамо да се новац требао распоредити на квалитетнији и ефикаснији начин – истакао је Радић.

Радић је упутио захтјев да се у писаној форми достави преглед утрошених средстава.

Начелник Бјелица тврди да та средства општина Соколац није у потпуности наплатила, те да су приспјела средства, највећим дијелом, дугови из претходне године. Он је додао да је општина Соколац од 2012. године до сада измирлила више од три милиона кредитних средстава која су подигнута у претходном периоду, те да су информације о финансијама транспарентне и свима доступне и провјерљиве.

Одборник Мирослав Дивчић упутио је питање руководству Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ и руководству општине везано за набавку новог санитетског возила.

– Имао сам, нажалост, прилику да се увјерим о стању у којем се налазе возила хитне помоћи. Сматрам да је, с обзиром на наш географски положај и удаљеност до болнице Касиндо, обавеза свих нас да покушамо да нађемо начин како би се набавило ново санитетско возило, а постојећа покушала довести у боље стање. Мислим да је мој захтјев оправдан јер смо свјесни чињенице да велики број пацијената са нашег општинског простора одлази у Болницу у Касиндо како би им се пружила потребна помоћ- истакао је Дивчић.

Како је речено данас, о овој проблематици, између осталог, расправа ће се водити на идућој сједници Скупштине општине Соколац.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

2 КОМЕНТАРА

  1. Nisam odbornik ali bi volio biti,smješno ko nas vodi i predstavlja,ne znaju da sastave dvije kako treba a bezbeli to naplate,mene sramota,pohvale za OSM,da li oni dobijaju pare kao BN?Opozicija mlaka,načelnik se trudi koliko može,ipak se dosta para slije u budžet od šumarstva a ne vidi se da se ne šta radi konkretno,putevi katastrofa,dio Laza i Ćilimare još uvjek nema kanalizaciju,puno se planira a na kraju malo se uradi,nerealne ideje padaju u zaborav….itd.

  2. Mirko colovic odbornik snsd iz straha da ce biti spominjan njegov kriminal i javasluk po opstini i javnim preduzecima kao i zloupotreba bankarskih garancija vezano za bobar banku ne prisustvuje odbornickim sjednicama, ali mu to ne smeta da uzima odbornicku nadoknadu. Smjesno izgleda kad su sjednice a on ne prisustvuje i voza se po Sokocu a telefonom iz auta suflira onim svojim odbornicima koji su u skupstinskoj sali sta da pricaju.