16. редовна сједница Скупштине општине Соколац: Заједничким наступом свих одборника до рјешења важних питања за општину Соколац (ВИДЕО)

0

Буџет општине Соколац у 2018. години увећан за 1.080.900 КМ – Остварен дефицит у првој поливини године од 149.200 КМ.

Данас је одржана 16. редовна сједница Скупштине општине Соколац. Одборници су разматрали и усвојили више приједлога и информација. Између осталог, на Скупштини је усвојена информација о Извршењу буџета Општине Соколац за период 01.01. до 30.06.2018, као и приједлог Одлуке о извршењу буџета Општине Соколац за исти период. Према извјештају буџетска средства за прву половину године износе 2.606.512 КМ, а буџетски издаци 2.975.698 КМ. Буџетски приходи су 2.578.740 КМ, а буџетски расходи 2.694.832 КМ.

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су Нацрт и одлуку о ребалансу буџета општине Соколац за 2018. годину. Буџет општине Соколац за 2018. годину утврђен нацртом ребаланса износи 7.446.442 КМ.

Клуб одборника СНСД-а изразио је своје незадовољство због оствареног дефицита у буџету општине од 149.200 КМ, па је то била и једна од кључних тема данашњег скупштинског засједања у локалном парламенту. Након сједнице новинарима се обратио шеф Клуба Мирко Чоловић

Данас је најважанији документ пред одборницима Скупштине општине био Извршење буџета за прву половину ове године и ребаланс буџета. Незадовољни смо и велика је несрећа ове локалне заједнице што се и даље стварају дефицит и дугови. Ми смо дали своје примједбе и спремни смо да активно учествујемо са Клубом одборника СДС-а да би се направиле одређене корекције и да би се рјешила битна питања. Имали смо данас и подршку у неким дискусијама, од стране предсједника Клуба одборника СДС-а, јер смо тражили и њихово мишљење о свему, како би могли почети наступати заједно, јер општина Соколац је у тешкој ситуацији, а о томе се мора разговарати, рекао је Чоловић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица у своме обраћању новинарима рекао је да примједбе и критике од стране опозиције схвата као добрнамјерне, те да је свјестан да је било пропуста у неким сегментима, али да се већина тога може отклонити. Он је додао да је много тога на терету општинског буџета, а да је највећи проблем вишак радника у општинској управи.

– Закон о локалној управи нас обавезује да до половине 2019. године морамо знатно да смањимо број запослених, и ми то морамо да испоштујемо. Потрудићемо се да што мањи број људи остане нерјешеног статуса, рекао је Бјелица.

Када је ријеч о ребалансу буџета општине Соколац, начелник Бјелица је рекао да су средства повећан за 1.080.900 конвертибилних марака из разлога што је у претходном периоду било повећање трошкова, нарочито због повишице личних доходака, као и измирења заосталих обавеза из претходног времена. Он је додао и да ће у наредном периоду највјероватније бити иззвршено рефинансирање старих кредита, од чега би остало око 1.500.000 КМ да се покрију све обавезе.

Што се тиче утрошка репрезентативних средстава на које су имали примједбу одборници опозиције, начелник је одговорио да су трошкови потпуно транспарентни и да ће надлежње службе општинске управе доставити по ставкама на шта су утрошена средства.

У своме обраћању медијима Бјелица је рекао да је финансијску подршку општини Соколац обећао новоизабрани српски члан у Предсједништву БиХ Милорад Додик.

– Након јучашњег састанка у Источној Илиџи, добио сам обећања и од будућег срппског члана Предсједништва у БИХ Милорада Додика да ће помоћи финансирање пројеката које је општина Соколац раније предала Влади Републике Српске. Ријеч је о пројектима – Реконструкција Установе за културу Перо Косорић, Реконструкција зграде општине и наставак на изграднји етно-села на Романији. Такође, биће обезбијеђена и значајна средства за организацију Међуопштинских омладинских спортских игара- 200.000 КМ и за инфраструктуру преко Путева РС 300.000 КМ, тако да је и са ове стране стигла адекватна помоћ за општину Соколац, истакао је Бјелица.

На данашњој сједници одборници су усвојили и Извјештај о успјеху и владању ученика Основне школе Соколац за школску 2017/2018 годину, Извјештај о реализацији васпитно – образовног рада за радну 2017/2018 годину и Приједлог Годишњег програма рада предшколске установе за радну 2018/2019 годину.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име