Јавно предузеће „Инфо центар” Соколац

Oсновано 30.јануара 2009. године одлуком Скупштине општине Соколац, број 01-023-3

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Поштански број: 71350
Адреса:
Гласиначка бб
Телефон: +387 (0) 57 448 206
Телефон: +387 (0) 57 448 203
Факс: +387 (0) 57 448 205
Е-mail: i.centar@hotmail.com

Зорица Мирјанић

директор

Датум рођења: 13.07.1970.године

О ПРЕДУЗЕЋУ

На основу Одлуке СО Соколац, број. 01-023-3 од 30.01. 2009. године, основано је ЈП „Инфо центар“ Соколац, који је уписан у судски регистар 11.02.2009. године, а са активним радом започео је 22.04.2009. године. Предузеће се бави информативном дјелатности.

ЈП „Инфо центар” Соколац од је посебног значаја за општину Соколац. Емитује радијски програм и према програмској шеми свакога дана, поред сервисних информација,емисија Новости и Вијести, огласа и обавјештења, производи и пласира ауторске емисије. Једном мјесечно издаје Соколачке новине, које су након двадест три године издавања, од маја 2017.године потпуно редизајниране и у пуном колору. Свакодневно информације из општине Соколац пласира путем портала Соколац-срце Романије, а повремено емитује и видео записе са друштвених и културних догађаја.

ПОРТАЛ „СОКОЛАЦ-СРЦЕ РОМАНИЈЕ“

Портал Соколац-срце Романије је званични портал Општине Соколац, једне од шест градских општина Града Источно Сарајево. Интернет комуникација веома је важна за информисање грађана Сокоца и веома битан сегмент у области информисања и развоја демократских односа. Општина Соколац основала је 13. новембра 2012. године wеб портал Соколац-срце Романије, на коме се свакодневно представља историја романијског подручја као и све спортске, културне, привредне и скупштинске актуелности.

ИСТОРИЈАТ

Jaвно предузеће „Радио Романија” било је 39. радио станица у Босни и Херцеговини. Отворио је тадашњи предсједник Извршног вијећа СР БиХ Миланко Реновица 30. новембра 1975. Године.

Уз жеље за успјешан рад младом колективу, Миланко Реновица је рекао да је то диван дан за народ Романије. Дивни дани за општине Хан Пијесак, Рогатица и Соколац низали су се годинама. Све до распада Југославије имале су најефикасније средство информисања у дотадашњој историји. „Радио Романија“ није само информисао њихове становнике, већ је, у сарадњи са програмом “Радио Сарајева”, повремено и „Радио Београда”, вијести са Романије слао у свијет.

Главни покретачи огромног ентузијазма били су млади људи. Медијска кућа кренула је крупним корацима напријед. У њене редове пристижу новинари Бранко Гајевић, Велемир Елез, Грујо Караџић, Сузана Обрадовић, Добрила Абазовић, и Сњежана Божић, спикери – водитељи програма Загорка Зечевић, Радмила Подинић, Фадил Селимовић, Марин Цвијетић, Горан Живковић, Гордана Гошић, технички реализатори Слободанка Пурковић, Митар Беатовић, Миленко Пушоња и Радомир Циго Цуровић. За програм радија извјештавали су дописници Сретен Митровић и Марко Миличевић из Рогатице, Хасан Хеља из Хан Пијеска и Звонимир Ђорђевић из Олова.

Послератних година колектив подмлађују, за миксетом Наташа Сташевић и Милица Радовић, а пред микрофоном Зорица Мирјанић, Вања Борисогљебски и велики број средњошколаца као сарадници у емисијама, међу њима и Далибор Мрдић. Ту је соколачка омладина стицала прво радно искуство и новостеченим самопоуздањем побјеђивали трему пред микрофоном. Многе је тај рад усмјерио у одабиру занимања и проналажењу интересовања. Издвојила се и најдуже задржала Љиљана Копривица (сада Дамјановић).

Кроз програм радија и странице новина (од 1994.год), прошао је значајан број посленика јавне ријечи.

У Сокоцу је 1997.године основана Телевизија Соколац. Новинари телевизије били су Велемир Елез, Бранко Гајевић, Дајана Бартула, спикери Снежана Божић и Љиљана Копривица, техничка обрада Небојша Кнежевић и Мићо Миовчић. Телевизија Соколац није дуго радила, те је 1998.године њен рад престао.

На фреквенцији 88,3 и 102,3 мргахерца „Радио Романија“ радила је до 3. јануара 2002. године, када је Регулaторна агенција за комуникације (РАК) ускратила дозволу за бављење послом јавног емитера.

Након шест година медијског мрака, 31. марта 2008. године, са радом је почело ЈП“Радио Соколац“. Ова радио станица је емитовала програм од 9-11 и од 13-15 часова сваког дана на фреквенцији Радија Републике Српске, 99,9 мегахерца. У априлу 2009.године, након почетка рада ЈП“Инфо центар“ Соколац преименован је у Инфо радио“ који и данас ради на истој фреквенцији сваким даном од 9-15 часова.

Након 42 године дуге традиције јавног информисања у општини Соколац, запослени у ЈП “Инфо центар“ успјешно реализују програм радија сваког дана, мјесечно издају модерно дизајниране у пуном колору „Соколачке новине“ и свакодневно путем портала „Соколац-срце Романије“, званичне веб странице општине Соколац, пласирају у свијет информације прилагођене новим информационим стандардима.

Новинари који су зачетници информативне дјелатности у општини Соколац отишли су у пензију. Прерано нас је, након кратке и тешке болести, напустио Бранко Гајевић. Данас су млади, дипломирани новинари и подмлађена техничка екипа носиоци јавног информисања општине Соколац. Директор ЈП“Инфо центар“ Соколац Зорица Мирјанић и новинарска екипа коју чине Јелена Маринковић, Бојана Арбиња и Ведрана Реновица, водитељ Јелена Станишић и технички реализатор радијског програма Милица Крстајић, уз свесрдну помоћ ангажованих сарадника међу којима се издваја Драган Реновица , успјешно обављају све задатке јавног информисања општине Соколац.