21. мај 2024.

Јавно предузеће „Инфо центар” Соколац

Oсновано 30.јануара 2009. године одлуком Скупштине општине Соколац, број 01-023-3

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Поштански број: 71350
Адреса:
Гласиначка бб
Телефон: +387 (0) 57 448 206 Телефон: +387 (0) 57 448 203
Факс: +387 (0) 57 448 205
Е-mail: i.centar@hotmail.com
Веб: www.infocentar.ba

Јелена Станишић

в.д. директора

Датум рођења: 13.10.1976.године

О ПРЕДУЗЕЋУ

На основу Одлуке СО Соколац, број: 01-023-3 од 30.01. 2009. године, основано је Јавно предузеће „Инфо центар“ Соколац. Уписано је у судски регистар 11.02.2009. године, а са активним радом започело 22.04.2009. године. Предузеће се бави информативном дјелатности .

Запошљава десет радника од којих су девет жене. Вршилац дужности директора Јелена Станишић, Зорица Мирјанић, главни и одговорни уредник Јелена Маринковић, новинари Бојана Марковић, Бранка Радоњић, Јелена Ћајић и Ведрана Реновица, технички реализатор Милица Крстајић успјешно обављају све задатке јавног информисања у општини Соколац.

Свакодневно се, према програмској шеми, емитује радијски програм. Поред сервисних информација, емисија Новости, Вијести, Соколачка хроника, обавјештења и др. производе се и пласирају ауторске емисије. Осим радио програма ЈП „Инфо центар” једном мјесечно у властитој припреми издаје „Соколачке новине“. Свакодневно информације из општине Соколац пласира путем портала „Соколац-срце Романије“, као и видео прилоге са друштвених и културних догађаја. Сви видео записи и репотраже доступни су на ју тјуб каналу, као и документарни филм „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“ о десет година ходочашћа Манастиру Острог и репортажа „Покажи се ко си, побиједи на МОСИ“ о најбоље организованим Међуопштинским омладинским спортским играма- највећој смотри аматерског спорта на Балкану, у којој учествују спортисти из градова и општина са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, које су 56. пут одржане 2019. године у Сокоцу.

На темељима 45 године дуге традиције јавног информисања у општини Соколац, ЈП „Инфо центар“ успјешно реализује свакодневно емитовање радијског програма, мјесечно припрема и издаје „Соколачке новине“ и путем портала „Соколац-срце Романије“, пласира у свијет информације о свим дешавањима са простора општине Соколац.

ИСТОРИЈАТ

Jaвно предузеће „Радио Романија” било је 39. радио станица у Босни и Херцеговини. Отворио је тадашњи предсједник Извршног вијећа СР БиХ Миланко Реновица 30. новембра 1975. године. Уз жеље за успјешан рад младом колективу, Миланко Реновица је рекао да је то диван дан за народ Романије и све становнике општина Хан Пијесак, Рогатица и Соколац које су, све до распада Југославије, имале најефикасније средство информисања у дотадашњој историји. „Радио Романија“ је у сарадњи са програмом “Радио Сарајева”, повремено и „Радио Београда”, вијести са Романије слао у свијет.

Главни покретачи огромног ентузијазма били су новинари Бранко Гајевић, Велемир Елез, Грујо Караџић, Сузана Обрадовић, Добрила Абазовић, и Сњежана Божић, спикери – водитељи програма Загорка Зечевић, Радмила Подинић, Фадил Селимовић, Марин Цвијетић, Горан Живковић, Гордана Гошић и технички реализатори Слободанка Пурковић, Митар Беатовић, Миленко Пушоња и Радомир Циго Цуровић. За програм радија извјештавали су дописници Сретен Митровић и Марко Миличевић из Рогатице, Хасан Хеља из Хан Пијеска и Звонимир Ђорђевић из Олова.

Послератних година колектив су подмладили технички реализатори Наташа Сташевић и Милица Радовић, спикер-водитељ програма Зорица Мирјанић и Вања Борисогљебски као и велики број средњошколаца као сарадници у емисијама.

На фреквенцији 88,3 и 102,3 мргахерца „Радио Романија“ радила је до 3. јануара 2002. године, када је Регулaторна агенција за комуникације (РАК) ускратила дозволу за бављење послом јавног емитера.

Након шестогодишње паузе, 31. марта 2008. године, са радом је почело ЈП “Радио Соколац“ са шест запослених радника. Програм су припремали и реализовали Грујо Караџић, Велемир Елез, Добрила Абазовић, Зорица Мирјанић и Милица Крстајић. Радио станица је емитовала програм од 9-11 и од 14-16 часова сваког дана на фреквенцији Радија Републике Српске, 99,9 мегахерца. У априлу 2009.године, након почетка рада ЈП“Инфо центар“ Соколац , на истој фреквенцији сваким даном од 9-15 часова емитује се програм Радија Републике Српске-студио Инфо центар Соколац.

Новинари који су зачетници информативне дјелатности у општини Соколац отишли су у пензију. Након кратке и тешке болести преминуо је Бранко Гајевић.

СОКОЛАЧКЕ НОВИНЕ

Посљедњег августовског дана 1994. године на 16 страна у црно-бијелој штампи, изашао је први број гласила „Билтен општине Соколац“ који је припремао и уређивао Бранко Гајевић. Под првобитним именом изашла су три броја, од четвртог (новембар 1994. год.) билтен је прерастао у новине под називом СИН (Соколачке информативне новине), а од 2009. године преименоване су у Соколачке новине, а издавач је ЈП „Инфо центар“. Годинама су хиљаде текстова и фотографија биљежили посленици јавног информисања општине Соколац. Новине су мијењале изглед, формат, квалитет садржаја и папира, стигло се до корица у боји, па и до новогодишњег броја у колору. У априлу 2017. године, хватајући корак са временом и технолошким достигнућима, под руководством Зорице Мирјанић подмлађена новинарска екипа и сарадник у техничкој припреми Драган Реновица, потпуно су их редизајнирали и припремили мајски број, по први пут на 32 стране у пуном колору. Јубиларно 250. издање штампано је на 40 страна. Излазе редовно на 32-40 страна.

ТЕЛЕВИЗИЈА СОКОЛАЦ

У Сокоцу је 1997.године основана Телевизија Соколац. Новинари телевизије били су Велемир Елез, Бранко Гајевић, Дајана Бартула, спикери Снежана Божић и Љиљана Копривица, техничка обрада Небојша Кнежевић и Мићо Миовчић. Телевизија Соколац престала је са радом 1998.године.