22. мај 2024.

Јавна установа за културу ,,Перо Косорић" Соколац

Oснована 26.маја 1994. године одлуком Скупштине општине Соколац

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Поштански број: 71350
Адреса:
Цара Лазара бб
Телефон: +387 (0) 57 448 407
Факс: +387 (0) 57 448 407
Е-mail: uksokolac@gmail.com

Душка Лукић

в.д. директора

ПРОГРАМ РАДА

Своје годишње програмске задатке Установа за културу реализује у складу са трајно дефинисаним Програмом рада који обухвата 10 области и укључује:

 • сталне програмске активности
 • традиционалне програмске активности
 • датумски утврђене манифестације и укључивање у програме других институција и удружења

У сталне програмске активности спадају сљедеће активности: рад на развоју музичког, ликовног, књижевног и драмско-рецитаторског израза, област заштите изворности и етно-специфичности гласиначко-романијског поднебља, еко-програм, организација концерата и приредби, намјенских изложби и презентација ликовног стваралаштва, организација књижевних и пјесничких вечери, презентација позоришних садржаја, програм укључивања у активности актуелних дешавања у граду везан за учешће у организацији намјенских забавних вечери, академија и сл, те програм остваривања конструктивних партнерских односа са удружењима и институцијама у склопу обиљежавања духовно, истиријски и културолишки значајних датума. Поменуте активности врше се у оквиру конституисаних секција и интерактивних креативних радионица из различитих области стваралаштва, као што су сликарска, секција примијењене умјетности, драмско-рецитаторска, литерарно-новинарска, планинарско-еколошка секција.

Tрадиционалне програмске активности укључују обиљежавање традиционалних културно-забавних, духовних и едукативних манифестација, која се углавном вежу за значајне датуме из националне историје и духовности, те датуме који су везани за укључивање средине у актуелне токове у свијету по систему укључивања у савремене токове мултукултуралне размјене културног производа, засноване на обједињавању традиционалних са новим и иновативним облицима развоја културолошког изараза. Ради се о сљедећим манифестацијама:

 • „Дани Светосавља“ – јануар
 • „Прољећне свечаности“ (обједињене двије комплементарне манифес.) – април-мај
 • „Госпојинске вечери културе“ (од 10.08 – 28.08)
 • „Дани остваривања дјечијих права и жеља“ (проширена манифестација „Недјеља дјетета“ – октобар – новембар
 • „Никољданске свечаности“ (од 18.12-19.12)
 • „Дани дјечије радости“ – крај децембра – прва половина јануара наредне године.

У датумски утврђене манифестације спадају:

 • обиљежавање Обиљежавање 27.јула, Дана народа и народности БиХ, гдје се Установа појављује у својству суорганизатора и креатора програма у партнерству са СУБНОР-ом,
 • Обиљежавање 2. августа, Св. пророка Илије, крсне славе општине Соколац,
 • Обиљежавање 15. септембра, Дана пробоја солунског фронта, у чију организацију се Установа уључује као организатор културног програма у сарадњи са Удружењем потомака и поштовалаца солунских добровољаца 1912- 1914. године.