28. новембра 2023.

Ловачко удружење ,,Гласинац" Соколац

Oсновано 1948. године

АДРЕСАР И КОНТАКТ

Поштански број: 71350
Адреса:
Данила Ђокића 17
Телефон: +387 (0) 65 597 327
E-mail: sbasevic@gmail.com

Страхиња Башевић

предсједник Управног одбора

О УДРУЖЕЊУ

Ловачко Удружење „Гласинац“ Соколац основано је давне 1948. године. Мала група ловаца од 16 људи са подручја читаве Општине Соколац основало је удружење. Током свог постојања Удружење је повећавало број чланства. У једном периоду број чланова је био преко 500. Данас Ловачко Удружење има мало преко 200 чланова.

Ловачко Удружење „Гласинац“ је невладина организација, добровољно удружење грађана спортско-рекреативног карактера. Основна дјелатност Удружења је узгој, заштита и лов дивљачи.

Сједиште Удружења се налази у властитој згради која је рађена уз помоћ локалне заједнице 1951. и 1952. године.

У свом постојању Удружење је дјеловало самостално или у оквиру Шумског Газдинства “Романија” Соколац. Рад Удружења и све његове активности уско су повезане са Шумским газдинством, тако што шумарство газдује ловиштем, а Ловачко удружење је корисник ловишта у складу са потписаним уговором.

Поред низа активности и обавеза током године Удружење одржава коректне односе са многим удружењима у окружењу и шире. Почетком седамдесетих година почело је одржавати пријатељске-побратимске односе са Ловачким друштвом “Лазарево” из Лазарева код Зрењанина. То дружење траје и до данас и прешло је у традицију. Једном годишње у јесењем периоду ловци Гласинца посјете ловце Лазарева и учествују у лову код њих. Исто тако ловци Лазарева долазе у Соколац гдје се организује лов и ловачка забава са вечером за све ловце и друге госте.