Омбудсмени за људска права Босне и Херцеговине у Сокоцу: Приближити се грађанима у локалним заједницама (ВИДЕО)

Аутор: Јелена Маринковић

Омбудсмени за људска права Босне и Херцеговине др Јасминка Џумхур, Нивес Јукић и др Љубинко Митровић посјетили су данас општину Соколац и са начелником општине Милованом Бјелицом разговарали о питањима од значаја за остваривање људских права на подручју ове општине. Било је ријечи и о сарадњи општинских власти са институцијом Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине.

ombudsmenisastanak20032017

Састанку су присуствовали предсједница Скупштине општине Соколац Бојана Марковић, секретар Скупштине општине Борјанка Крсмановић, начелник Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Мирјана Субашић и самостални стручни сарадник у Одјељењу за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Снежана Јоловић.

Према ријечима начелника општине, на састанку је закључено да је тужба, упућена Омбдусмену од стране Психијатријске болнице Соколац, а која се односи на дуг за воду, неоснована.

– Због претходних дугова и неплаћања воде, у Психијатријској болници „Соколац“, у једном периоду дошло је и до блокаде рачуна. Иако та област није у надлежности општине, болница је на територији  наше општине, па, на одређен начин,  морамо  се посветити и  проблемима са којим се та установа сусреће. Омбдусмене сам упознао са пословима које је општина Соколац радила у сарадњи са Психијатријском болницом и стечајним управником у периоду од 2012. године до данас. Дугови према ЈП у стечају „Врело Биоштица“, у децембру 2012. године, износили су 175.000 КМ. На моју иницијативу, стечајни управник „Врела Биоштица“ пристао је да се уради репрограм у трајању од 60 мјесеци за измирење дуга. Пошто болница није уплатила ниједну рату, стечајни управник је тужио Установу, и умјесто тих 175.000 КМ које је требало платити у 60 рата, Суд је наложио принудну наплату блокадом рачуна у износу од 295.000 КМ у тој Установи – рекао је Бјелица.

Он је додао да, иако предузеће у стечају није у надлежности општине, на једној од сједница Скупштине општине донесена је одлука да се цијена воде  Болници са 3,50 КМ смањи на 2,25 КМ.

ombudsmenisastanak20032017_2

– То је трајало двије године, међутим стечајни управник је наложио да се поново у Психијатријској болници врати стара цијена од 3,50 КМ због неплаћања репрограма и новодоспјелих обавеза за утрошену воду. Нама је у интересу добро пословање ове установе, јер велики број наших суграђана ради ту и зарађује средства за живот  – додао је начелник општине Соколац.

Бјелица је изразио задовољство што је састанак имао позитиван исход када је  ријеч о поменутим проблемима, као и што је договорена даља сарадња између ове институције и општине Соколац.

Омбудсмени за људска права Нивес Јукић и Јасмина Џумхур приликом посјети општини Соколац разговарали су са једним бројем грађана који су боравили у општини као странке.

Госпођа Јукић истакла је да су контактиране странке позитивно оцијениле рад начелника општине Соколац, посебно кад је у питању разговор са грађанима и закључили да је начелник Бјелица у сваком момементу доступан грађанима Сокоца за разговор и рјешавање проблема.

Омбудсмен из реда српског народа Љубинко Митровић, истакао је да су сви учесници у расправи мишљења да се проблеми Психијатријске болнице „Соколац“ не могу рјешавати само на нивоу локалне заједнице.

ombudsmenisastanak20032017_3

– Ради се о проблему који је ширих размјера и у рјешавање истог мора се укључити Министарство здравља и социјалне  заштите Републике Српске. У наредном периоду покушаћемо да разговарамо са надлежним у Министарству, како би се пронашло најбоље рјешење за  Болницу, запослене и пацијенте у овој Установи. Морам да нагласим да немамо много предмета који су везани за ову општину, али ћемо  настојати да будемо чешћи гости у Сокоцу, како би разговарали  и  о другим питањма  која се тичу људских права – нагласио је Митровић.

Он је додао да је један од најважнијих задатака институције Омбудсмена обилазак локалних заједница, како би се што више приближили грађанима.

Како кажу у овој институцији, сљедеће седмице планирана је посјета Граду Добој.