Број фотографија: преко 800
Укупна вриједност: око 50.000,оо KM
Број страница: 570

Монографија општине Соколац, дјело које читаоцу пружа прилику да сазна много тога о давној и блиској прошлости овог општинског простора. Овај захтјеван и изузетно озбиљан посао покренули су руководство општине Соколац и Јавна установа за културу “Перо Косорић”. У прукупљању грађе и њеном преношењу на папир учествовало је више аутора. Презентовани су занимљиви подаци о далекој прошлости Романије и Гласинца, о временима у којима је гласиначка култура привлачила велику пажњу знаменитих европских научника, насељавању овог високог простора, о археолошким истраживањима, о свим значајним догађајама и личностима тог давног временског периода. У писању монографије коришћена је грађа Дубровачког архива, сарајевског Земаљског архива, Института за историју у Београду, Архива у Бањалуци и других институција на подручју екс Југославије.

Посебну пажњу аутори су посветили духовном животу овог општинског простора, посјети Сокоцу и Романији три велика духовника – патријарха московског и цијеле Русије Алексеја Другог, Његове светости – блажено почившег патријарха српског Павла и патријарха Иринеја, као и посјети близу тридесет владика Српске православне цркве. Ту су и имена свих познатих Романијаца и Романијки, оних што су својим стваралаштвом обиљежили прошлост и садашњи живот општине Соколац.

Монографија општине Соколац је књига која по свом садржају има највећи домет.

Њен аутор Милан Ждрале иза себе има 40 написаних књига, од којих су 20 монографије. Ова књига има и врхунски визуелни домет. Аутор има богато искуство на овим пословима и што познаје све штампарске форме и технике, од оловне штампе (дубоке штампе, вискоке штанпе и равне-офсетне штанпе), фото-слог и компјутерску штампу.

Са техничке стране гледано ова монографија изгледа овако:

  • Формат „Б4“
  • Обим 570 страница
  • Фотографија и других илустрација преко 800
  • Папир најбољи за штанпу, кунздрук 150 грамски, мат
  • Повез тврди, колорни, лакиране корице
  • Штампа је конбинована: црно-бијело и колор (старе фотографије и илустрације су црно-бијеле са посебним тоном, тако да се добије ефекат двобојне штанпе), новији период, односно од кад постоји колорна штампа је све у боји.
  • Монографија има велики број илустрација, од времена турске владавине, па преко Аустро-Угарске, Краљевине Југославије, Социјалистичке Југославије, до Републике Српске
  • Историјске илустрације су пласиране у књизи на посебан начин, специјалним тоном па се стиче утисак као да су и оне колорне
  • У монографији се налазе и историјске карте, уникатне које се до сада нису појављивале у књигама на овим просторима

У садржајном смислу, монографија обухвата много области, односно све што је битно за овај крај, за простор Сокоца који има историјску вриједност.