Како ствари стоје после октобарских избора мени је припала та част да будем изабран као најмлађи начелник једне локалне заједнице у Републици Српској, каже начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Он додаје да је сигурно испред њега и сарадника велика обавеза да оправдају повјерење Илиџанаца и Источној Илиџи дају један потпуно нови печат, начин управљања и мјерења постигнутих резултата из различитих области, а у корист свих грађана.

ПОТПУНО РАЗЛИЧИТИ РЕЗУЛТАТИ И ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ И И. НОВОМ САРАЈЕВУ, МОЖЕМО ЛИ ГОВОРИТИ О НЕКОЈ ВРСТИ ФЕНОМЕНА, ШТА ЈЕ УЗРОК ТАКВОМ ЕПИЛОГУ?

Чињеница да је у ове двије општине Српска демократска странка остварила потпуно различите изборне резултате се може гледати из више углова. Не мислим да се ради ни о каквом феномену, једноставно људи су тако бирали и желили у октобру. На нама је да све то што се десило добро анализирамо и донесемо мјере за даље политичко дјеловање. Морам вам рећи да и поред на изглед одличног резултата у СДС-а у Источној Илиџи, ја лично нисам задовољан и радићу на побољшању истог.

МНОГИ, ПА И НАЧЕЛНИК СУСЈЕДНОГ И.Н. САРАЈЕВА СМАТРАЈУ ДА БИ ВАШЕ ДВИЈЕ ОПТИНЕ ТРЕБАЛО СПОЈИТИ. ИСТОЧНА ИЛИЏА ЈЕ ЗАПОЧЕЛА ФОРМИРАЊЕ ПОСЕБНИХ ИНСТИТУЦИЈА (КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ДОМ ЗДРАВЉА…), КОЈИ СУ ВАШИ АРГУМЕНТИ ДА ЈЕ ТО БОЉИ ПУТ?

Свако има право да заступа различите ставове и програме и то му нико не може забранити, наравно све док се креће у оквиру уставних и законских норми. Лично ћу се залагати за институционално јачање Источне Илиџе и то ће бити један од приоритета у будућем раду.

Грађанима треба обезбједити бољу и квалитетнију здравствену заштиту, боље услове за образовање најмлађих илиџанаца, степен безбједности подићи на виши ниво формирањем Полицијске станице Источна Илиџа и још много тога у погледу комуналних услуга, уређења паркова, чистијих улица и других послова које ћемо реализовати.

Нећемо више објашњавати које су наше надлежности и шта би нам требала финансирати или суфинансирати Влада РС, једноставно ћемо радити без обзира на опструкције и различит третман општина широм Републике Српске залагајући се за децентрализацију као један од основних услова да би се грађанима приближиле ствари које су им Уставом загарантоване. Зато сматрам да је о спајању општина у овом моменту не озбиљно говорити.

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ У ВАШОЈ ОПШТИНИ, КОЈИ ПРОБЛЕМИ СЕ МОРАЈУ НАЈПРИЈЕ РЈЕШАВАТИ, И КАКО?

Источна Илиџа је општина која је после Дејтонског мировног споразума настала на остацима пријератне општине Илиџа. Расли и развијали смо се практично са “ледине” и то без значајне помоћи виших нивоа влати. На жалост у Републици Српској има много проблема и они нису заобишли ни Источну Илиџу.

Када то кажем, прије свега мислим на висок проценат незапослених, упропаштене привредне капацитете, ниске пензије и као резултат тога све више људи у стању социјалне потребе.

Поред решавања тих проблема који нас додатно оптерећују значајну пажњу ћемо просветити наставку инфраструктурних радова, проширењу водоводне и канализационе мреже, изградњи паркова и игралишта, решавњу питања градске депоније која ће у будућности бити проблем свих општина и многе друге ситне пројекте које сада нећу набрајати.

КОЈА ЈЕ ВАША ВИЗИЈА РАЗВОЈА ИСТОЧНЕ ИЛИЏЕ?

Ми смо препознали четири стуба којима ћемо у наредном периоду посветити посебну пажњу, а то су: јавна управа, економски развој, друштвени и социјални развој и последњи четврти природни ресурси и заштита животне средине. Сваки од ових стубова ће биит разрађен у посебна поглавља и што је најбитније грађани ће моћи на један мјерљив начин да виде напредак у сваком од њих.

Циљ нам је да кроз овај програм, а посебно кроз економски развој створимо услове за отварање нових радних мјеста и запошљавање наших суграђана и да Источна Илиџа буде лидер у регији, а зашто не рећи и читавој Републици Српској и Босни и Херцеговини.