Територија града Источно Сарајево, попут општине Соколац, као и други крајеви Босне и Херцеговине суочавају се са све већим одливом младих због недостатка посла и добрих услова за стварање породице.

podromanija19122016
Фото: Студио „Ella“

Пројекат који им улива наду за опстанак је најављена изградња европске брзе цесте, која ће, како је најављено Споразумом између Србије и Босне и Херцеговине, спојити Београд и Сарајево…

Један од предуслова за развој подручја од Зворника до Источног Сарајева, привлачење инвеститора и отварање нових радних места је савремена мрежа путева, такозвана брза цеста, која би могла да спаси тај крај од гашења, као и да оживи привреду и туризам. Како је реч о траси чија изградња је најављена у наредном периоду, сви погледи наде, упрти су у званични Београд, напомињу из општине Соколац.

mitarprzulj19122016
Митар Пржуљ, начелник Одељења за привреду, финансије и локални развој

„Та брза цеста која је планирана, до Сарајева, Соколац – Сарајево, то је брза цеста са трећом траком, приступни пут на коридор 5C, значило би пуно за општину Соколац, за све будуће инвестиције, и то је оно што прво инвеститори питају и за шта се интересују“, каже Митар Пржуљ, начелник Одељења за привреду, финансије и локални развој.

Брза цеста, биће део европске сито-мреже путева, захваљујући којој би до Романије, осим инвеститора, могли да дођу и туристи, јер је крај богат природним ресурсима. То би зауставило одлив младих, али и дало мотив многима да се врате у своје домове и обнове привреду, наглашава први човек општине, Милован Бјелица и додаје да је једино што их брине могућност промене трасе, на којој инсистира Федерација.

milovanbjelica19122016
Милован Бјелица, начелник општине Соколац

„За нас је то животно питање и питање опстанка, добро би било да се размотри наша молба, да та комуникација иде од Зворника, преко Романије за Сарајево, па у некој другој фази према Херцеговини и Требињу, јер ако оде другом рутом, тј. ако се и Србија окрене преко неког другог подручја где их заговарају, онда сигурно ће доћи у још тежу ситуацију ови крајеви“, каже Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

Пројекат планирања градње брзог пута Београд–Сарајево, биће у фокусу радних група чије формирање су најавили представници Владе Србије и Савета министара БиХ, након прошлонедељног потписивања Споразума о међународном друмском превозу путника и терета.

Погледајте прилог емитован у Дневнику 1 Радио-телевизије Војводине и Радио-телевизије Србије (РТС 1):

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име