Челници општина Соколац, Зворник, Хан Пијесак, Власеница, Милићи, Осмаци, Сребреница, Шековићи и Братунац као и посланици и привредници са подручја Подриња, Бирча и Романије на данашњем састанку у Милићима, који је иницирао предсједник Компаније „Боксит“ Рајко Дукић, сагласили су се да при одређивању планиране трасе ауто-пута приоритет треба да има траса Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд.

У документу који су потписали учесници састанка, а који ће бити упућен Влади Републике Српске и предсједнику Републике Милораду Додику, наведено је да се тај став темељи на реалним популационим, економским, социјалним и другим показатељима, те да овај приједлог треба да буде темељ озбиљних анализа.

Између осталог, наведено је, да романијско-бирчанска регија, чија је површина око 2.450 километара квадратних, чини 10 одсто територије Републике Српске, са око 140.000 становника, што је 12 одсто укупног становништа Српске. То подручје обилује значајним природним ресурсима, посебно рудом, шумом, те хидро-потенцијалима.

„Чињеница је, међутим, да од стварања Републике Српске па до данас, када су ове двије регије у питању, нису адекватно заступљене у органима више власти, агенцијама, јавним предузећима, управним и надзорни одборима“, рекао је домаћин скупа Рајко Дукић.

Према његовим ријечима, „са овога простора највеће су сеобе становништва, на овом простору је и највеће сиромаштво у Српској, највећи је морталитет, а постоје респектабилни ресурси, не само за регију, него и за Републику Српску“.

Састанку су присуствовали и народни посланици из бирчанско-романијске регије.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић Срни је рекао да су сви учесници састанка подржали закључке, потенцирајући да је предложена траса најкраћа релација за повезивање Сарајева и Београда.

„Тиме се не повезује само Сарајево и Београд, него и Нови Сад“, рекао је Вишковић.

Начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица Срни је рекао да подржава приједлог, да треба ићи са квалитетним материјалом према владама Републике Српске и Србије и аргументовати све предности предложене трасе.

„Надам се да ћемо квалитетно све ово агрументовати, а на струци је да одлучи о томе који ће правац имати приоритет“, рекао је Бјелица.

На скупу је закључен да ова траса има повољнију конфигурацију за изградњу.

2 КОМЕНТАРА

  1. Pa na kraju Vučić kaže: „Gradite, nemam ja ništa protiv, ali mi ne odustajemo od autoputa Beograd – Zlatibor -Podgorica, i petljom kod Užica (Šljivovica), na koj se odvaja krak brze ceste za Sarajevo. Meni je svejedno kuda će to dalje otići, preko Romanije, Prače, Goražda ili možda čak i Foče. Samo neka se gradi!“

  2. Sve se može kad se srbi slože,čini mi se da su ipak argumenti više na nasoj strani nego na strani prače i rogatice,smo treba da se uključi i Čavka da mu ne bi Viktorija 1 bila zatvorena.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име