Радници Инфо радија Соколац данас су ступили у штрајк јер им није исплаћено 10 плата, изјавио је директор Инфо центра Соколац Бранимир Ђурковић.

Ђурковић је рекао Срни да ће штрајк трајати до даљег, те да ће за вријеме трајања бити прекинуто емитовање властитог програма, осим информација од посебног интереса за локалну заједницу.

“Укупне неизмирене обавезе према радију су око 200.000 КМ. Са истеком јануара 2017. нама се дугује 10 зарађених плата. Од 23. септембра до данас из буџета општине Соколац није нам пребачена ниједна марка. Тада су нам исплаћена посљедња два лична дохотка за фебруар и март 2016. године”, тврди Ђурковић.

Ђурковић је напоменуо да је штрајк више пута одгађан, јер је управа Инфо центра Соколац, у чијем оквиру дјелује и радио, имала обећања да ће обавезе бити измирене.

“Није проблем што се дугује 10 плата, ако је ситуацију буџету тешка. Жао нам је што смо дискримисани у односу на остале раднике органа управе и остале буџетске кориснике. Начелник општине и радници у органима управе су за посљедње двије године примили седам плата више него ми”, каже Ђурковић.

Начелник општине Соколац Милова Бјелица рекао је да је неопходно обезбиједити око 70.000-80.000 КМ да би се ситуација у Инфо центру стабилизовала.

“Обавезе које данас има Инфо центар према Пореској управи су око 40.000 КМ. Осим те блокаде рачина, имају блокаду за једну судску пресуду која је била у поступку од 2012. у износу од 35.000 КМ”, објаснио је Бјелица.

Он је истакао да су три радника испунила услове за одлазак у пензију, али им није повезан радни стаж због недостатка новца.

Бјелица појашњава да већих финансијских проблема није било до септембра 2016. године.

У Синдикалној организацији Инфо центра наводе да запослени годинама не примају топли оброк, регрес, превоз и накнаде за рад празницима.

Локални радио у Сокоцу постоји 41 годину. Од 2009. дјелује у оквиру Инфо центра Соколац, који у свом саставу има и “Соколачке новине”. Оснивач је Скупштина општине Соколац.

Тренутно у Инфо центру има 12 запослених радника.