Уврстити 30. март као Дан ветерана служби безбједности (ВИДЕО)

0

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске у Источном Сарајеву Радован Пејић рекао је данас да очекује да иницијатива Удружења буде размотрена, да се 30. март уврсти у Календар обиљежавања значајних датума одбрамбено-отаџбинског рата као дан ветерана служби безбједности.

Пејић апелује да Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција одбрамбених ратова успостави “активан однос“ према иницијативи, те подсјећа да је на данашњи дан 1992. године на Сокоцу постројено 230 српских полицајаца Српске аутономне области (САО) Романија.

“Од 230 полицајаца, њих 70 је било оспособљено за извршавање посебних задатака. То је била једина организована оружана снага, све до формирања Војске Републике Српске, која је заједно са територијалном одбраном стала у одбрану свог народа и својих огњишта“, рекао је Пејић новинарима у Источном Сарајеву.

Лукавица, септембар 1992.године (Милован Цицко Бјелица, Мирослав Дубовина, Зоран Цвијетић, Ниџо Јовичић и Раде Биљић)

Он је подсјетио да је постројавање извршио покојни Зоран Цвијетић, који је тада био у функцији министра унутрашњих послова САО Романија, а касније и начелник Центра служби безбједности Српско Сарајево.

“Током одбрамбено-отаџбинског рата погинула су 782 припадника Министарства унутрашњих послова бранећи свој народ, огњишта и штитећи територију која је одувијек била српска“, истакао је Пејић.

Пејић је позвао и све организације настале из одбрамбено-отаџбинског рата да се уједине или удруже, те колективно укључе у чланство Борачке организације Републике Српске, јер само јединствени могу све, а појединачно ништа.

Присјетимо се 30.марта 1992.године, када је на стадиону „Бара“ у Сокоцу постројено 230 српских полицајаца Српске аутономне области (САО) Романија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име