Уставни суд БиХ усвојио је апелацију потпредсједника СДС-а и начелника општине Соколац Милована Бјелице коју је поднио због незадовољства висином износа одштете за вријеме које је неосновано провео у притвору.

Бјелица је апелацију поднио због спора који је вођен у Суду БиХ због његовог хапшења у оквиру кривичног поступка у предмету „Привредна банка Српско Сарајево“ прије 12 година.

– Уставни суд је нашао да је ту било кршења уставних права. Предмет је враћен Суду БиХ на поновно одлучивање у том спору – истакао је регистар Уставног суда Звонко Мијан.

Бјелица каже да је апелацију поднио због мале накнаде за хапшење у новембру 2005. године и вријеме проведено у притвору. Он је тада био предсједник Скупштине града Источно Сарајево, а осумњичен је био за злоупотребе у пословању путем Привредне банке која је била у власништву Момчила Мандића.

Тада је ухапшен и садашњи министар спољне трговине и економских односа и високи функционер СДС-а Мирко Шаровић, а обојица су 2007. ослобођени оптужби. Бјелица је на основу одлуке Суда БиХ био 11 мјесеци, а Шаровић годину у притвору.

Због неоснованог држања у притвору, повреде части и угледа, те претрпљеног душевног бола Бјелици и Шаровићу ранијим пресудама је досуђено 153.000, односно 102.000 марака.