У информативној емисији “Новости” Инфо радија гостовао је начелник општине Соколац Милован Бјелица. Том приликом говорио је о најактуелнијим дешавањима у локалној заједници.

Преносимо одломке из емисије:

ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ПРОЈЕКАТА У СОКОЦУ, КОЈИ СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ, ОДНОСИ СЕ НА ЦЕНТАР ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ. ОВАЈ ЦЕНТАР У СТЕЧАЈУ ВЛАДА ЈЕ ОТКУПИЛА ЈОШ 2013. ГОДИНЕ, АЛИ ДО САДА ЗНАЧАЈНИХ ПОМАКА НИЈЕ БИЛО. РЕЦИТЕ НАМ НЕШТО ВИШЕ О ТОМЕ?

БЈЕЛИЦА: Пољопривреда је, поред дрвопрерађивачке, најзначајнија грана привреде на подручју наше општине. Центар за унапређење пољопривреде а.д. „Соколац“ бави се гајењем безвирусног сјемена кромпира и ситног сјемена крмног биља, а постоји од 80-их година. Деведесетих година почеле су невоље у овом предузећу, што је завршило ступањем под стечај. Ових дана међународни експерти из Организације за храну и пољопривреду (ФАО) и стручњаци Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву боравили су у Институту у Бањалуци и разговарали о Соколачком Центру за унапређење пољопривреде. ФАО је обезбједио почетна средства у износу од 2.500.000 КМ за ревитализацију објеката, за набавку нове лабораторије и пољопривредне механизације. У наредних 60 дана треба да се прикупи документација и крене са активностима.

ПОЧЕТКОМ МАРТА РАСПИСАН ЈЕ КОНКУРС ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ЈПП (ЈАВНО – ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА) „РЕКОНСТРУКЦИЈА, УПРАВЉАЊЕ И ОДРЖАВАЊЕ ЈАВНОГ ОСВЈЕТЉЕЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ“. КОНКУРС ЈЕ ЗАВРШЕН 27. МАРТА. ШТА СЛИЈЕДИ ДАЉЕ?

БЈЕЛИЦА: У протекле четири године постављено је око 400 нових сијаличних мјеста и стубова у граду и приградским насељима. Остала су још нека мјеста у којима ћемо поставити расвјету у скоријем периоду. Конкурс је недавно завршен, а пријавило се неколико значајних компанија као што су „Горење“, „Келаг“ и „Филипс“. Слиједи разматрање комисије о понудама, а потом постављање расвјете и замјена старих сијалица LED расвјетом. Морам да подсјетим да смо извршили и студију изводљивости пројекта о водоснадбијевању и рјешавању отпадних вода, као и изградњу филтера на извориштима. Уколико у скорије вријеме не дође до рјешавања регионалне депоније, преговарамо да у Сокоцу направимо „комунално двориште“, гдје би се вршило сортирање отпада. Ушли смо и у програм рјешавања стамбеног збрињавања избјеглог и расељеног становништва. Документација је урађена, а до краја априла биће расписан тендер за изградњу двије стамбене зграде од 64 стамбене јединице. Тиме би се дошло до распуштања алтернативног смјештаја на Мајданима, ријешио би се проблем неколико породица из Брезјака,  најугроженијих социјалних категорија.

КАДА СМО СЕ ВЕЋ ДОТАКЛИ ПИТАЊА СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА, ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЗГРАДОМ ПОРЕД ВОЈНИЧКОГ СПОМЕН-ГРОБЉА „МАЛИ ЗЕЈТИНЛИК“, КОЈА ЈЕ ИЗГРАЂЕНА, А НИЈЕ УСЕЉИВА?

БЈЕЛИЦА: Објекат К-17, зграда од 17 станова, поред Војничког гробља намјењена је такође за породице из алтернативног смјештаја и за неколико породица из барака у граду. Да би се уселиле, недостаје око 80.000 КМ. Аплицирали смо један пројекат Министарству за људска права БиХ, одакле очекујемо 40.000 КМ помоћи. До краја мјесеца априла биће расписан тендер и ми се надамо да ће у наредних неколико мјесеци зграда бити усељива.

ОПШТИНА СОКОЛАЦ ИМА НЕСЕБИЧНУ ПОДРШКУ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО. ТО ДОКАЗУЈЕ ЧИЊЕНИЦА ДА ЈЕ НА СЈЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА, НА КОЈОЈ ЈЕ УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ, ОДЛУЧЕНО ДА НАЈВЕЋИ ДИО НЕУТРОШЕНИХ СРЕДСТАВА ДОБИЈЕ ОПШТИНА СОКОЛАЦ.  

БЈЕЛИЦА: Општина Соколац има великих проблема што се тиче финансија и буџета, о којима је упозната Градска управа и узели су у обзир те проблеме када су одлучивали о расподјели суфицита. Добили смо подршку у рјешавању водоснабдијевања на подручју наше општине, финансирање средње школе и Ватрогасне јединице. Добијамо помоћ за одржавање Војничког спомен – гробља „Мали Зејтинлик“, а допринос је и што општина Соколац користи услуге инспекцијске службе, која дјелује у оквиру Града Источно Сарајево. Посебно нам је задовољство што је Градска управа од шест општина које улазе у њен састав, изабрала да у новом руководству прво посјети нашу локалну заједницу.

КАДА СЕ ВЕЋ ГОВОРИ О ФИНАНСИЈАМА, ТРЕБА СЕ ДОТАЋИ ПИТАЊА КОЈЕ ЗАНИМА НАШЕ СЛУШАОЦЕ И ЧИТАОЦЕ, А ОД ЖИВОТНЕ ЈЕ ВАЖНОСТИ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЈП “ИНФО ЦЕНТАР”. РАДНИЦИ СУ ОБУСТАВИЛИ ШТРАЈК И НАСТАВИЛИ СА РАДОМ, БЕЗ ИЈЕДНЕ ИСПЛАЋЕНЕ ПЛАТЕ. ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ РЈЕШЕЊЕ ТЕШКЕ СИТУАЦИЈЕ У КОЈОЈ СЕ ОВО ПРЕДУЗЕЋЕ НАЛАЗИ?

БЈЕЛИЦА: Највећим дијелом је моја одговорност и ја је прихватам. Морам да нагласим да је ова медијска кућа важна за нашу општину и наше суграђане. Општина прихвата одговорност за ситуацију која је задесила “Инфо центар”. Имамо потраживања из Трезора од децембра мјесеца за земљиште које смо уступили Основном суду и за грађевинску дозволу која износе око 90.000 КМ. Та средства ћемо пребацити “Инфо центру”, да се отклоне блокаде и бар један дио дугова радницима исплати. Настојаћу да утичем на надлежне да убрзају тај процес, како би “Инфо центар” могао наставити нормално да послује. Такође, очекујемо да ће општина добити кредит који би ријешио многе финансијске проблеме са којима се носимо.

На крају разговора начелник Бјелица подсјетио је грађане општине Соколац да наша општина има будућност, да иде напријед. Упутио је и најљепше жеље становницима за предстојећи велики православни празник Васкрс.

Зорица Мирјанић
Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од спикера до меркетинг менаџера, поново је од 2016. год. у ЈП“Инфо центар“ Соколац.