Одржана сједница Скупштине општине Соколац: Љубомир Ерић нови предсједник скупштине општине (ВИДЕО)

0

На данас одржаној сједници Скупштине општине Соколац одборници су усвојили Извјештај о раду Начелника општине Соколац и Општинске управе за период 01.01.2016. – 31.12.2016.године, као и извршење буџета општине за исти временски период. Усвојен је и приједлог одлуке о извршењу буџета општине Соколац за 2016. годину.

Буџетски дефицит према подацима исказаним у периодичном извјештају о извршењу по рачуноводстеним фондовима износи 665.073 конвертибилних марака, а финансијски резултат по подацима из биланса успјеха износи 103.077 конвертибилне марке. Потраживања од „Шума РС“ износе око 600.000 КМ.

Према ријечима начелника општине Соколац буџет је извршен у границама планираног, након ребаланса и одређених смањења прихода.

– Ми смо у посљедње три године имали умањење од ПДВ-а до којих је дошло након прелиминарних резултата пописа становништва, у складу са законом. У претходној години имали смо око 300.000 КМ  мање прихода, затим имали смо проблем и са наплатом редовних прихода према општини. Успјели смо се некако одржати и поред честих блокада рачуна, нарочито због пресуда. У овој години очекујемо можда и тежу ситуацију, али даћемо све од себе да изнађемо рјешење, рекао је Бјелица у изјави за новинаре.

Мирко Чоловић одстрањен са сједнице због непоштовања пословника

Чланови клуба одборника СНСД-а имали су примједбе везане за извршење буџета општине Соколац за 2016. годину, тврдивши да уколико се настави са оваквим радом општина може да дође у тоталну „пропаст“. Након једне од жучних расправа између позиције и опозиције данашња сједница скупштине била је прекинута, а нешто касније због непоштовања Пословника који се односи на рад скупштине са засједања локалног парламента искључен је одборник СНСД-а Мирко Чоловић.

На иницијативу клуба одборника ДНС-а и СДС-а уз примједбе на рушење пословника о раду скупштине у претходном периоду, на данашњем засједању локалног парламента дошло је до опозива предсједнице скупштине Бојане Марковић. Одлуку о опозиву предсједника скупштине подржала је скупштинска већина, а након тајног гласања на то мјесто је изабран Љубомир Ерић.

На данашњој сједници након усвојене одлуке о престанку мандата одборницима Српске демократске странке Жарка Косорића и Данка Вучетића, усвојене су одлуке о верификацији мандата одборницима Стевану Батинићу и Младену Форцану.

Између осталог, усвојен је и Извјештај о раду и програм рада установа – Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“, Јавне установе Туристичка организација „Соколац“, Установе за културу „Перо Косорић“, Центра за социјални рад Соколац, Народне библиотеке Соколац, Установе за предшколско васпитање и образовање, Општинског штаба цивилне заштите.

Усвојен је и извјештај о раду и финансијском пословању Јавног комуналног предузећа Соколац. Одборници нису усвојили Извјештај о раду Јавног предузећа „Инфо центар“ Соколац за 2016. годину, али су подржали програм рада ове установе за наредну годину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име