Представници ЕУФОР ЛОТ тима из Вишеграда данас су посјетили општину Соколац како би разговарали са начелником Милованом Бјелицом.

Повод  данашњег састанка био је упознавање новог командира ЛОТ тима Вишеград са радом начелника и општинске администрације, као и о функционисању ове локалне заједнице. Новоименовани  командир ЕУФОР ЛОТ тима је мајор Рудолф Дурвик, а са њим у посјети начелнику били су и Матеј Крас замјеник командира и Игор Пети – мастер сержавт.

На састанку се разговарало о до сада спроведеним активностима и пројектима на подручју општине Соколац, као и о запошљавању становништва.  Посебно интересовање гости из Словачке изразили су за стање у области привреде, здравста и образовања.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица рекао је гостима да и поред веома тешке финансијске ситуације ова локлана заједница успјева да добро функционише. Он је гостима представио привредни потенцијал на подручју општине – посебно се осврнувши на предузећа која добро послују и запошљавају велики број локалног становништва.

Бјелица је присутне упознао и са битним пројектима који су урађени у протеклом периоду, посебно се осврнувши за  пројекат  „Реконструкција водоводне и канлизационе мреже“, који је од великог значаја за локално становништво јер је трајно ријешен дугогодишњи проблем снабдјевања водом у многим мјесним заједницама.Он је говорио и о другим пројектима на подручју општине Соколац, као што су изградња когенерацијске енергане, ревитализација Центра за унапређење пољопривредне производње у брдско – планинаском подручју, Реконструкција јавног освјетљења и унапређење енергетске ефикасности у систему јавног освјетљења у општини Соколац .

Како су путем медија чланови ЕУФОР ЛОТ тима из Вишеграда сазнали за изградњу двије стамбене зграде на подручју општине Соколац , хтјели су да чују нешто више и о овом пројекту.

– У склопу пројекта „Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја – CEB II“, Развојна банка Савјета Европе, дала је сагласност општини Соколац за изградњу 64 стамбене јединице. Вриједност пројекта је 2,2 милиона КМ. Општине Соколац је обезбиједила пројектну документацију, земљиште, дозволе. Међународни тендер по пројекту биће расписан и објављен у току овог мјесеца, рекао је Бјелица.

Оно што је такође битно поменути, према ријечима Бјелице јесте добра сарадња општине Соколац и њеног руководства са представницима Европске уније у БиХ и амбасадама многих иностраних земаља, између осталог и Амбасадом Словачке.

– Добру сарадњу имамо и са невладиним сектором, разним удружењима грађана, затим са организацијама OSCE, World Vision, UNESO, USAID, Каритас. Такође  у доброј сарадњи сa  Европском инвестиционoм банkoм, Европскoм банкoм  за обнову и развој и Свјетскoм банкoм реализујемо већину пројеката. Боље речено отворили смо општину, а све у циљу бољег живота њених становника, додао је Бјелица.

Чланови ЕУФОР ЛОТ тима захвалили су начелнику Бјелици на веома исцрпним информацијама, као и на коректној досадашнјој сарадњи, изразивши наду да ће тако бити и у будућности.

1 КОМЕНТАР

  1. Задња реченица у чланку све говори. Ријеч је о обавјештајцима које занимају области за које су се и распитивали ради даљих стратегија оних који су их послали у БиХ.
    Не мора им се отказати гостопримство, али начелник је морао овластити неког другог да разговара са њима, јер нису они ниво са којима разговарају први у хијерархији. У таквим посјетама не треба их упознавати о свим стварима у општини. Нек се мало потруде, оправдају плату.