Без спајања здравствених установа у Сокоцу (ВИДЕО)

0

Иако су тражили да буду једна установа, нема ништа од спајања Завода за форензичку психијатрију и Психијатријске болнице у Сокоцу.

На истој су парцели али са различитим проблемима.  У форензичком Заводу, у који су смјештени затвореници са психичким потешкоћама, и неколико мјесеци након почетка рада фали медицинског особља. Тик уз ограду, у Психијатдијској болници, има их вишка.

“Тај вишак се појавио зато што нам је укинуто судско одјељење, према закључку Владе РС, након што је отворен Завод за форензичку психијатрију. Дужност Завода и ове болнице је да потпишу споразум, а тај споразум би се односио да се приликом преузимања пацијената преузима и особље које опслужује то одјељење”, изјавила је Биљана Реновица Цвијетић, директор Психијатријске болница Соколац.

Скоро двије године чека се на потиписивање споразума и преласка одређеног броја пацијената са Психијатрије у форензички Завод. Тамо кажу да им требају доктори, а не медицинари. Не бјеже од сарадње са сусједном болницом, али знају шта траже.

“И Психијатријска болница Соколац је исто тако ограничена са бројем кадрова, поготово са докторима медицине, са специјалистима психијатрије, форензичке психијатрије. То је иначе  дефицитаран кадар на тржишту рада у шта смо се ми увјерили кроз конкурсне процедуре. Скоро непуне двије године смо расписивали јавне конкурсе”, казао је  Зоран Косорић, директор Завода за форензичку психијатрију.

И то безуспјешно. Нема кадрова или, ако их има, нису заинтересовани да раде са , такозваним, судским пацијентима. Са проблемом вишка радника у Психијатријској болници и мањка у Заводу за форензичку психијатрију упознати су у Министарству здравља Српске. Они имају свој план.

“Сви они који су радили на форензици у Психијатријској болници да пређу у форензичку психијатрију и то је мој услов директору. Ми ћемо након тога да раздвојимо те двије установе у потпуности”, рекао је  Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС.

Није тајна да обе установе имају финансијских потешкоћа. Завод би требало  да се финансира из буџета ентитета, Брчко Дистрикта и Савјета министара БиХ. Психијатријска болница зависи искључиво од Министартсва здравља РС и донатора. Из Министартсва  обећавају боље услове. Преласком вишка радника учиниће, како кажу, све да  болницу реконструишу и унаприједе. Поручују –  битна је као и Завод, пошто се и у њој лијече пацијенти из цијеле БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име