Сједница Скупштине општине Соколац: Доминирала расправа о недавној смјени предсједнице Скупштине општине (ВИДЕО)

1

На  данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојена је Одлука о разрјешењу предсједнице Скупштине општине Бојане Марковић у поновном поступку, по пресуди Окружног суда у Источном Сарајеву.

Предсједник комисије за избор и именовање Стеван Батинић рекао је да коалициони партнери ДНС, СДС и ПДП остају при иницијативи за опозив предсједнице Скупштине општине Соколац.

– Предсједница Скупштине општине Соколац Бојана Марковић је непрофесионално водила засједање Скупштине општине и при том прекршила закон. Сједнице  није водила у складу са одредбама Пословника о раду Скупштине општине Соколац. Кршила је одредбе садржане  у Пословнику, није се придржавала одредби Етичког кодекса и некоректно се понашала  према учесницима  у расправи на сједницама Скупштине, што је резултирало и прекидима скупштинских засједања – наводи се, између осталог, у документу о допунама иницијативе подносилаца, који је образложио Батинић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица није коментарисао ову тачку дневног реда, наглашавајући да је то ствар политике.

– О томе одлучује скупштинска већина. Све је до суда,  а видјећемо да ли ће то ићи у даљу судску процедуру – казао је Бјелица.

Независни одборник у Скупштини општине Соколац Зоран Боровчанин осудио је овакву одлуку Скупштине, оцјењујући да су наведени разлози о разрјешењу предсједнице Марковић нетачни.

– Општина је тужена, што значи да нисмо добро урадили посао. Увјерен сам да ће општина изгубити и овај спор – рекао је Боровчанин.

Одборник СНСД-а Јован Голијан дијели мишљење Боровчанина да постоји могућност да општина  изгуби судски спор.

– Ако суд донесе пресуду у корист смијењене предсједнице, бојим се да ће општина опет бити на губитку док измири све обавезе према истој. Клуб одборника СНСД-а  је за да Бојана Марковић остане предсједница Скупштине – казао је Голијан.

Предсједник Скупштине општине Соколац Љубомир Ерић тврди да су разлози о разрјешењу Марковићеве тачни и да је све заведено у записницима који су достављени суду.

– Суд је у поступку утврдио да је учињено неколико пропуста, али су они сада исправљени. Тражен је доказни материјал, а да је направљена већа грешка госпођа Марковић би била враћена на функцију предсједнице Скупштине – истакао је Ерић.

Бојана Марковић није жељела да коментарише нову иницијативу.

– Истина је да записници постоје, само морам да нагласим да се никада ниједан одборник није изјаснио о повреди Пословниика о раду, те сам управо такве записнике доставила Суду – рекла је Марковић.

Одборници су усвојили Приједлог Одлуке о извршењу буџета општине Соколац за период од 01.01. 2017. до 30.06.2017.године, као и Нацрт Одлуке о усвајању ребаланса буџета општине Соколац.

– Остварена буџетска средства за поменути период износе 5.266.216 КМ, док су буџетски издаци 3.282.737 КМ, што значи да су буџетска средства остварена са 88 одсто. Основни разлог за овакав финансијски извјештај јесте кредтно задужење општине Соколац код Нове банке а.д. Бањалука у износу од 2,2 милиона марака. Средства су искориштена за финансирање пренесених обавеза из ранијег периода – појаснио је начелник Одјељења за привреду  и финансије општине Соколац Митар Пржуљ.

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојени су и Приједлог Етичког кодекса понашања изабраних представника општине Соколац, приједлози одлука о продаји градског грађевинског земљишта путем лицитације на више локалитета, Приједлог одлуке о усклађивању аката и организације Центра за социјални рад, као и Приједлог одлуке о расписивању јавног конкурса за именовање члана Општинске изборне комисије Соколац.

Општина Соколац улази у поступак братимљења са општином Медвеђа

Одборници су једногласно подржали захтјев начелника општине Соколац Милована Бјелице да општина Соколац уђе у поступак братимљења са општином Медвеђа, која се налази на југу Србије.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име