У просторијама Високе школе за услужни бизнис у Сокоцу, синоће је одржано предавање на тему „Култура говора у политици“. Ова проблематика привукла је велику пажњу присутних, а предавање је водила професорица српског језика и књижевности из Пала Бранка Малинић – Чугаљ.

Култура говора манифестује се употребом језика, као основног средства комуникације, а подразумијева правилну употребу граматике и лексике у свакодневном говору. Елементе политике можемо пронаћи у свим облицима људског дјеловања, стога је култура говора у блиској вези са политиком. Јасније виђење о томе дала је професорица Бранка Малинић – Чугаљ, која сматра да је култура говора на ниском нивоу у свим нашим срединама.

– Иако се тема односила на политику, говорила сам о култури говора уопште, због чега је предавање било занимљивије и привлачније.  Култура говора јесте данас на ниском нивоу, али морамо радити на њеном унапређењу у свим сферама живота, како би постала нешто са чиме се можемо поносити. Она се може унаприједити на сваком кораку, почевши од породице, школе, улице, телевизије, радија и осталих облика медија. Дакле, нема онога ко не може унаприједити културу говора, а истовремено нема онога ко не може одузети култури говора све оно што је краси – истакла је професорица Малинић – Чугаљ.

Она је додала да се највише говорило о култури говора у политици због тога што неоправдано влада мишљење да су политичари узрок некултуре говора.

– Политичари који имају неразвијену културу говора, не би добијали наше гласове да им ми у томе не пружамо подршку. Дакле, нису они главни разлог који доприносе некултури говора, проблем је у свима – казала је Малинић – Чугаљ.

Говорећи о овој теми, професорица је указала да недовољна култура говора угрожава српски језик и ћирилично писмо.

– Позвала сам се на текст Милорада Телебака који каже „До сад су нам језик кварили странци, а сад га кваримо ми“. Не цијенимо језик на прави начин и не сматрамо га најважнијим у свим сферама живота. Мало се чита, не посвећујемо пажњу српском језику, што је посљедица немара и неразмишљања о важности језика као пресудној улози у свакој заједници – истакла је она, и поручила да је потпуно свеједно рећи човјек или језик.

Предавање је организовала професорица енглеског језика у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац Ивана Мојсиловић, која води драмско – рецитаторску секцију у школи и својим радом доприноси побољшању културе у нашој локалној заједници.

– Политичка писменост од изузетне је важности, јер се политика провлачи кроз многе елементе нашег живота. Љепота говора је питање естетике и етике живота, а језик и писмо су основна упоришта идентитета и културно језгра сваког народа, зато су ове теме данас веома значајне. Овим путем захваљујем професорици Бранки, која се одазвала нашем позиву и одржала надасве занимљиво и едукативно предавање – истакла је Мојсиловић.

Она је изразила наду да ће у скоријој будућности бити још прилика да се разговора о овој и сличним темама.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.