Сједница скупштине општине Соколац: Расходи мањи у односу на ребаланс буџета (ВИДЕО)

На сјединици скупштине општине Соколац, која је одржана данас, усвојена је Одлука о усвајању буџета општине Соколац за 2018. годину, који је утврђен Нацртом буџета у износу од 6.365.454. КМ.

Средства чине порески приходи у износу од 3.095.500 КМ, непорески приходи и грантови 2.470.200 КМ, трансфери јединицама локалне самоуправе за пројекте и активности у области здравствене и социјалне заштите 200.000 КМ, примици за непроизведену сталну имовину 342.084 КМ, примици од финансијске имовине, задуживања и остали примици 257.670 КМ.

У поређењу са ребалансом буџета и оцјеном остварења, буџетски расходи су мањи за 13 одсто, исто колико су мањи текући расходи, а за 14 одсто су мањи трансфери.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, рекао је да највећи дио буџета одлази у потрошачке и социјалне сврхе.

– Буџетом су предвиђена средства за уређење инфраструктуре, рјешавање социјалних питања на подручју општине, којима се бави Центар за социјални рад, укључујући дотације за Установу за предшколско васпитање и образовање, Јавном комуналном предузећу и осталим корисницима. Један дио средстава намијењен је за пројекте, чије реализације очекујемо у новој години, те смо резервисали за учешће са међународним организацијама, као што је прекогранична сарадња и слично – навео је Бјелица.

Опозиција није подржала буџет општине Соколц за 2018. годину, а према ријечима Јована Голијана, одборника Клуба СНСД-а, буџет се понавља из године у годину.

– Данас смо предложили амандмане, који се односе на повећање стипендија студентима и на повећање подстицаја за пољопривредне произвођаче. Сматрамо да је потребна већа подршка локалне заједнице младима. Исто тако, ако узмемо у обзир да је општина Соколац забиљежила рекорд у продаји млијека, мало је 30.000 за пољопривредне произвођаче – истиче Голијан.

Ови амандмани нису усвојени, а начелник општине Милован Бјелица каже да су неки од предложених амандмана већ уврштени у програм општине Соколац.

– Један од раније предложених амандмана односи се на реконструкцију улице Милана Шарца у Сокоцу. Тај проблем ћемо ријешити заједничким средствима, у сарадњи са међународним фондацијама. Улица води према спортском центру, а чињеница је да смо ми прихватили организацију МОСИ 2019. године, тако да ће улица бити сигурно уређена – додао је Бјелица.

Локални парламент усвојио је данас Приједлог одлуке о висини пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Соколац за 2018. годину.

– Ова одлука подразумијева одређене олакшице када је ријеч о опорезивању непокретности за наше становнике, и прије свега, пољопривреднике. Висине пореских стопа су знатно умањене, а подсјећам наше пољопривредне произвођаче и власнике обрадивих земљишних површина, да су ослобођени плаћања – истакао је начелник општине Соколац.

Одборници су једногласно усвојио резолуцију која се односи на трасу пута Београд – Сарајево.

На сједници су усвојени и Приједлог програма рада Скупштине општине Соколац за 2018. годину, те Информација о ЈЗУ „Психијатријска болница“ Соколац, која се односи на регулисање земљишта у власништву болнице, гдје се налази колективни смјештај за расељена лица.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.