Оскрнављени гробови у Малом Зејтинлику срамота су Републике Српске (ВИДЕО)

Незадовољство због немара државе према Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“

4

Како би указали на лоше стање гробних споменика у Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, одбор Борачке организације Сарајевско – романијске регије данас је одржало конференцију за штампу, на којој су изразили незадовољство због немара ресорног министарства и Владе Републике Српске према овом светом мјесту.

Предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић у своме обраћању медијима рекао је да постоји одлука Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске која је на снази већ скоро десет година по којој су дужни да сваке године за обнову гробних мјеста у Малом Зејтинлику дају 50.000 конвретибилних марака, те да је ова одлука поштована све до 2016. године.

„Ова одлука је поштована све до 2016. године када, према наводима ресорног министарства због техничких проблема и пропадања трндера, није урађено апсолутно ништа. Тада смо добили чврсто обећање да ће у 2017. години бити уложено 100.000 КМ што је довољно за реконструкцију око 100 гробних мјеста. У априлу су извођачи радова кренули са реконструкциом гробница и урадили један дио, око два реда. Међутим обећање није испуњено, и не само то, него су шест гробних мјеста оставили оскрнављеним, истакао је Лалић.

Нико Кошарац, чија два сина почивају у Малом Зејтинлику, такође је изразио незадовољство одржавањем војничког гробља и односом државе према овоме мјесту које је свједок великог страдања.

„Мислим да је ово комплетно пред Богом грехота, а од људи срамота. Оволико пара колико треба издвојити за обнову споменика, толико за одвојени живот прими неколико државних чиновника. Погинули борци који овдје почивају заувијек су се одвојили од својих породица и њима се не могу наћи средства да бар имају достојне споменике. Ово је тотална срамота. Лично сам, путем медија, слушао и гледао ресорног министра како обећава да ће све бити урађено и како је расписан тендер, међутим, слагао је, што потврђују ови оскрнављени гробови. Ништа ово није како би требало да буде, ако је на свим гробљима гдје су сахрањени погинули борци овако, то је брука Републике Српске“, рекао је Кошарац.

Предсједник одбора породица погинулих бораца Борачке организације општине Соколац Марко Јовановић у своме обраћњу медијима рекао је да се нада да ће Влада РС и ресорно министарство имати разумјевање да се споменици обнове што прије.

„Војничко гробље Мали Зејтинлик треба да буде заклетва Републике Српске, јер у њему почива близу хиљаду бораца који су животе уградили у темеље ове наше републике, а ево њихово гробље је оскрнављено. У протекле двије године није урађено ништа на обнови споменика, јер нису пребачена средства за радове. Надам се да се ово никада више неће поновити, та да ће Влада и ресорно министарство у наредном периоду бити одговорније када је у питању ово свето мјесто,“ истакао је Јовановић.

Горан Добриловић, ратни војни инвалид и чувар Војничког спомен обиљежја „Мали Зејтинлик“ први је који се нађе ту када породице сахрањених бораца дођу у посјету гробова најмилијих. Према његовим ријечима призор је језив када видиш да породица прилази оскрнављеном гробу, не може се описати како то изгледа. Он је позвао Владу и људе на власти да буду одговорнији према овој светињи.

„Не знам шта треба да се каже тим људима у Влади да им се допре до мозга да је ово светиња. Овдје је сахрањено 960 бораца, шест породица је сахранило три члана, на три мјеста сахрањени су отац и два сина, на два мјеста по три брата почивају, постоји гробница гдје су сахрањени мајка, двије ћерке и син, а 33 породице су сахраниле по два члана, троје је дјеце од 15 година ту почива, то је страшна статистика. Шта човјек онда да каже о односу Владе и државе за коју су живот дали, рекао је Добриловић.

Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик настало је по завршетку Отаџбинског рата 1996. године, након што је један дио територије тадшњег Српског Сарајева по Дејтонском споразуму припао Федерацији Босне и Херцеговине, након чега је дошло до масовног егзодуса 150.000 Срба и до масовног ископавања и преношења гробница српских бораца, од чега је један дио био организовано пренесен на данашњу локацију Војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик.

4 КОМЕНТАРА

  1. E da je samo Mali Zejtinlik ,takva su na groblja svugdje. To smo mi Srbi ,ne postujemo ni svoje mrtve od kojih smo nasledili kuce ,stanove ,oranice ,vocnjake i vrtove .Zaraslo nam je i dijete nerodjeno ,zarasli smo svi u korov.
    Pogledajte kako nam izgleda u Kravicama spomen park.
    Drzave nema a nema ni nas,organizujte jednu akciju pa to srediti da lici na nesto,gdje su ti volonteri,gdje su ti privatnicu sto posjekose sume sto su im odbranili ti HEROJI sa Malog Zejtinluka.
    Pocnimo postovati svoje mrtve .

  2. E ovde pričamo o nebrizi o mrtvima kojima uz dužno poštovanje briga i nije potrebna,a svjedoci smo da se o živima niko ne brine samo se grabi otima gura gazi uzima ispred sirotinje zapošljavaju se samo iz porodica gdje svi rade ili košto poslovica kaže Dosipa vod a u more a vi pišete o nebrizi o mrtvima pa to je tragedija.

  3. Први корак да се уреди војничко гробље је забрана доношења оног ужасног пластичног цвећа. То цвеће је такав ужасан кич да нарушава сваки пијетет спрам погинулих ратника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име