Одржан 23. Сабор гуслара „Романијо горо од јунака“: Гусле су својеврсна литургија (ВИДЕО)

Фото: Бојана Арбиња

Синоћ је одржана традиционална манифестација, 23. Сабор гуслара „Романијо горо од јунака“, која је окупила око тридесет такмичара из разних крајева Републике Српске.

Минутом ћутања одата је почаст преминулом члану соколачког удружења Владу Бакмазу, као и трагично страдалом, прошлогодишњем побједнику, седамнаестогодишњем Матеји Радовићу из Пала.

Сабор гуслара “Романијо горо од јунака” отворио је синоћ начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је истакао улогу и значај поштовања историје и његовања традиције на Романији, гдје се одржава ова најпосјећенија гусларска манифестација у Српској.

Прво мјесто на овогодишњој манифестацији припало је Вукану Ђуки, члану Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Бијељине, којем је ово шеста побједа у Сокоцу.

– Веома сам поносан због вечерашње побједе. Кад дођем на Романију, осјећам се као да добијем крила док пјевам. Вјероватно то допринесе мојој побједи – рекао је Ђука.

Милован Радовић, предсједник Гусларског друштва „Романија“, истакао је да је веома задовољан синоћном манифестацијом.

Уручење Захвалнице Граду Источно Сарајево

– Бројност публике је најбољи показатељ колико је овај сабор успјешан. Жири је одабрао квалитеног такмичара за побједника, на чији одабир није било примједби. Пуних двадесет три године успијевамо да организујемо овај догађај. Морам признати да није било лако одржати се свих ових година, али захваљујући подршци локалне заједнице и свих поштоваоца гусала, вјерујем да ћемо то успјети и у времену које нам предстоји – додао је Радовић.

Народни гуслар Бошко Вујачић

Почасни гости на сабору у Сокоцу, били су легендарни народни гуслари Бошко Вујачић и Жарко Милић.

– Свако саборовање и окупљање људи су као мелем. Не изненађује ме када видим оволико људи на Романији, јер ова чувена и опјевана планина изњедрила је јунаке вриједне помена. Гусле су посебан инструмент, који не можемо поредити са осталим. Све вриједности које његује литургија, заступљене су у епској пјесми. Управо о томе се пјева уз гусле и са правом можемо рећи да су гусле својеврсна литургија – поручио је Вујачић.

Гусларско друштво “Романија” додијелило је захвалнице, постхумно члану свог друштва Вељку Косорићу, затим начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, граду Источно Сарајево, протојереју ставрофору Илији Чупићу, предузећу “Романијапутеви” Соколац, Шумском газдинству “Романија” Соколац и Удружењу дрвопрерађивача “Романија” Соколац.

Организатори 23. Сабора гуслара „Романијо горо од јунака“ су Гусларско друштво „Романија“ Соколац и Савез гуслара Републике Српске.