Поводом крсне славе “Светог Симеона Мироточивог” вечерас је одржан традиционални годишњи концерт Културно умјетничког друштва „Романијска луча“, који су, као и претходних година, са великом пажњом испратили бројни грађани Сокоца. Домаћини су и овај пут били на висини задатка, те приредили публици распјевано и разиграно вече.

Одржавање концерта су несебично помогли Општина Соколац на челу са начелником Милованом Бјелицом, “Јанкомерц” д.о.о. и Јанко Врбарац, Спортска дворана Соколац, Шумско газдинство “Романија” Соколац, “Network” д.о.о. Сарајево и медијски покровитељ “Инфо центар” Соколац.

Умјетнички руководилац у КУД-у „Романијска луча“ Душан Врбарац није крио задовољство по завршетку концерта.

– Утисци су предивни, драго ми је што се соколачка публика и овај пут одазвала и пружила нам подршку. Учешће у концерту узеле су три групе, и то: дјечији, припремни и први ансамбл. На сцени је било око двије стотине наших фолклориста – истакао је Врбарац.

Игре из свог краја представили су и добро познати гости у нашем граду Друштво народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца, са којима Сокочани његују братске односе пуних осамнаест година.

– Из године у годину концерт у Сокоцу је све бољи. Домаћини нас веома лијепо дочекају и велика ми је част што управо са КУД-ом из Сокоца имамо изграђене братске односе. Ми смо овдје више од гостију. Из дружења су израсла и бројна кумства, а другарство не морам да наглашавам – казао је Иван Вићентијевић, члан Друштва народне традиције „Шамот“.

Потпредсједник ДНТ „Шамот“ Милош Вићентијевић, који се тридесет година залаже за очување традиције у Аранђеловцу, рекао је да култура успијева да одоли времену, иако је све мање поштовалаца и људи који имају разумијевање за овакве манифестације.

– Тешко је опстати у модерном времену, поготово када немамо финансијску подршку. Међутим, наша мисија не престаје. Подједнако, као домаћини овог концерта на Романији, не дозвољавамо да народни обичаји падну у заборав. Фолклор није спорт, већ љубав према традицији, српству и обичајима – поручио је он.

Публици се представило тридесетак играча и музичара из Аранђеловца. Соколачке фолклористе све вријеме на сцени пратио је музички оркестар, који дјелује у саставу КУД-а „Романијска луча“, а који води Стево Башевић у сарадњи са чувеним професором Богољубом Спремићем.

Током дводневног боравка на Романији, гости ће имати прилику да посјете олимпијску љепотицу Јахорину, а братско Друштво из Сокоца, узвратиће им посјету већ у јулу ове године, на смотри фолклора „Шумадијски опанак“ Аранђеловац.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

1 КОМЕНТАР