Прољећна акција пошумљавања ШГ „Романија Соколац“: Акцији се одазвали средњошколци (ВИДЕО)

0

Са доласком прољећа и топлијих дана, Шумско газдинство „Романија“ Соколац, сваке године организује редовну акцију пошумљавања. Основни циљ је побољшање квалитета шума, али и очување шумског богатства.

Према ријечима директора овог газдинства Драгана Видојевића, пошумљавање се врши на три локације, а укупна вриједност акције износи око 50.000 КМ.

– На подручју Радне јединице „Студена гора“ предвиђено је да засадимо 50.000 садница, као и на подручју Радне јединице „Соколац“. Поред тога, вршимо пошумљавање на подручју општине Источни Стари Град, тачније на локацији Брус, гдје је планирано да се засади 3.700 садница. Ријеч је о садницама бијелог бора нисула – рекао је Видојевић.

Овогодишњој акцији пошумљавања одазвали су се самоиницијативно ученици Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац, како би прикупили средства за одлазак на екскурзију.

Учествују ученици трећег разреда, смјер гимназија и шумарски техничар. За гимназијалце пошумљавање је организовано као једнодневни излет, а за ученике шумарског смјера као петодневна практична настава. Акцију су покренули сами ученици и добили су пуну подршку од руководства школе. Овом приликом се захваљујем надлежнима у ШГ „Романија“ што су изашли у сусрет ученицима и помогли им да реализују идеју – истакао је директор СШЦ „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић.

Ученици који похађају смјер шумарски техничар седмично имају два до четири часа праксе, а пошумљавање им представља додатно искуство.

– Задовољство нам је учествовати у пошумљавању, јер је сваки облик практичне наставе добродошао. Кад год нам се укаже прилика, организујемо наставу на терену – казала је Дана Мумовић, професорица стручне наставе на смјеру шумарски техничар.

– Данас је веома тешка економска ситуација и није лако обезбиједити средства за екскурзију. Ово је одлична прилика да сами зарадимо неопходан новац – рекао је Стефан Беатовић, ученик трећег разреда гимназије у СШЦ „Василије Острошки“ Соколац.

– Вјерујем да ће нам ово искуство значити у будућности, нарочито ако се опредијелимо за школовање на шумарским факултетима или једног дана запослимо у тој струци – казао је Владан Јанковић, ученик трећег разреда, смјер шумарски техничар.

Из ШГ „Романија“ наводе да је сљедећа акција пошумљавања планирана на јесен ове године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име