Десето јубиларно ходочашће до Острога: Поклон онима што живот дадоше за Републику Српску (ВИДЕО)

Овог Ђурђевданског јутра, по благослову свештенства Црквене општине Соколац, група ходочасника из Сокоца упутила се на јубиларно десето путовање манастиру Острог. Овогодишње путовање посветиће онима што живот дадоше за Републику Српску у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, за око 1.000 погинулих бораца који су вјечно уточиште нашли на Војничком – спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу.

Један од организатора ходочашћа Дејан Елез истиче да је пред њима пут дуг око 230 километара.

– Већ десет година, на Ђурђевдан крећемо да се поклонимо чудотворцу и светитељу Василију Острошком. Ове године из нашег града кренуло је двадесет ходочасника, а још њих седам ће нам се придружити у Рогатици и Фочи – додао је он.

– Када смо први пут кренули на ходочашће, прије тачно десет година, нисмо вјеровали да ће прерасти у традицију и да ће оволико да заживи. Сваке година све више је заинтересованих што нам је посебно задовољство. Оно што ме све ове године држи јесте духовно прочишћење – рекао је Младен Цвијетић, један од организатора.

Да године нису препрека, већ да је пресудна воља показује примјер да на поклоничко путовање одлазе како млади, тако и старији.

– Као и прошле године, када сам први пут ишао, поново сам најмлађи члан. Ово путовање је веома значајно за наш град, јер ствара само позитивну слику о Сокоцу. За мене ходочашће представља захвалност Богу и љубав према вјери – казао је седамнаестогодишњи Стефан Бајагић.

– Године нису пресудне, битна је жеља и чврста воља. Свако путовање до сада је једнако важно, али овај пут кораке посвећујемо онима што су за Републику Српску дали оно најдрагоцјеније – живот – поручио је Миленко Цвијетић, који се у шестој деценији живота по четврти пут прикључио овој групи.

На путовање до светих острошких стијена, из нашег града кренуло је седам дјевојака, а ходочасници који су спријечени да им се придруже, дошли су да их испрате.

– Одавно имам жељу да проживим прелијепо искуство ових људи који иду сваке године. Мени је ово прво путовање, а вјерујем да ће све проћи како треба и да ћемо уз Божију помоћ стићи до циља – рекла је деветнестогодишња Николина Чолаковић.

– Пошто нисам у могућности да идем на ходочашће, дошао сам да испратим своју браћу и сестре. Нека им је срећан пут, а онима који нас подржавају свих ових година бескрајно хвала – поручио је Милисав Зорановић, дугогодишњи ходочасник.

Под острошко стијење, ходочасници би требало да стигну 11. маја, гдје ће дочекати празник великог светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког.

Ову лијепу причу, прије 10 година, започела су тројица младића Дејан Елез, Младен Цвијетић и Бранимир Боровчанин, који је данас парох и старјешина у Цркви светог Василија Острошког у Благају.