ГРУПА ЛЕГЕНДЕ: Задржали смо једноставност током ових дугих година рада (ВИДЕО)

У мјесној заједници Ћаварине, 19. маја ове године, београдска група „Легенде“ одржала је свој трећи концерт на овим просторима. Публика је уживала у пјесмама које се пјевају већ три деценије. Екипа „Инфо Центра“ имала је част да разговара са члановима ове групе: Зораном Дашићем Дашом и Иваном Милинковићем.

Група “Легенде” је музичка група основана у Београду 1987. године, када и објављује свој први албум. Овај музички састав основали су Зоран Дашић Даша, вођа групе, текстописац, композитор, гитариста и тамбураш Лазар Марин Лаза, гитариста и пратећи вокал. Прва концертна сезона групе почела је на Богојављање 19. јануара 1995. године, концертом у београдском Сава центру и до фебруара 2018. године одржано је 58. концерата у истој дворани. Традиција се наставља, и свака нова концертна сезона започиње у Сава центру, затим група “Легенде” наставља са турнејом по градовима широм Србије, региона и иностранства.

Оснивач и вођа популарне групе “Легенде” Зоран Дашић Даша, њихов је текстописац, композитор, гитариста и тамбураш. Има многобројне естрадне награде, статус признатог умјетника. Члан је Удружења композитора Србије, члан Удружења књижевника Србије, члан Српске академије сценско-музичких уметности, пише музику за позориште и филм а објавио је и три књиге пјесама. Запослен је у РТС-у. Живи и ради у Београду. Како каже и данас се радује новим сусретима са публиком.

– Наша прича кренула је као вид забаве. Ни слутили нисмо да ћемо опстати све ове године и да ће наш рад постати озбиљна прича. Преко двије хиљаде солистичких концерата показатељ су да је озбиљан рад иза нас. Поносни смо на то што смо свирали у најелитнијим салама како у региону, тако широм свијета. Увијек смо се водили реченицом: Желим ти да досегнеш највише висине, али да не заборавиш да ходаш по земљи. То је и до данас наша водиља. Трудимо се да будемо што ближе публици, која је наш вјерни пратилац свих ових година – казао је Даша.

У нашем разговору рекли су да су име које их је обиљежило изабрали сасвим случајно. Стварајући поп и рок пјесме, прије оснивања саме групе, Даша је увелико носио овај надимак. Када су основали групу радо им је препустио, ово сад легендарно и препознатљиво име.

На самом почетку тражили су, како су нам рекли, необичан и препознатљив вокал. По препоруци пријатеља у свој састав позвали су Ивана Милинковића, тада оперског пјевача, који магијом свог гласа и енергичним наступима преноси сву љепоту и једноставност њихових пјесама. Иван у групу долази 1989. године. Присјећајући се тих дана, каже да себе никад није замишљо као члана групе. Ипак, живот је имао другачије планове.

– Задржали смо једноставност током ових дугих година рада. Многи су покушавали да буду као ми, или слични нама, међутим група “Легенде” је одувијек имала посебну музику и пјесме, а исто тако и одабрану публику која нас слуша. Душан Сувaјац, некадашњи члан групе, мој пријатељ и кум коме сам крстио дјецу, позвао ме у групу. Судбина је тако хтјела, да ту останем ево већ тридесет година. Радујем се живим наступима и сусрету са публиком. Неријетко се враћамо поново на мјеста гдје смо раније наступали, а сви ти наступи су итекако заслужени. У модерном времену успјели смо да остваримо поштовање од стране оних који нас воле, али и оних других, што, мора се признати, није нимало лако – нагласио је Иван.

Чланови групе нису крили своје одушевљење што су поново на Романији. Како кажу, на Романији је увијек хладно, чак и љети, али су људи топли и пријатни. Рекли су, ако их пут нанесе поново, врло радо ће са нама опет попити кафу и подијелити приче које се десе у међувремену.

Поруком: „Какву и колику љубав према пријатељима један човјек нуди, такве ће и толике пријатеље и заслужити. Наш задатак је да кроз пјесму, стекнемо што више правих пријатеља и драго нам је ако смо успјели у томе, јер ви сте наша енергија и снага, а наше пјесме ће вам то и саме потврдити…” опростили су се од нас уз обећање да ово неће бити посљедње дружење.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.