Премијерно приказан документарни филм „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“ (ВИДЕО)

0

У Парохијском дому Романијске Лазарице у Сокоцу, 27. новембра, премијерно је приказан документарни филм: „За овакав пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“, који говори о десет година ходочашча манастиру Острог. Осмишљен је са циљем да се широј јавности приближи пут од 230 километара, који храбри момци и дјевојке из Сокоца проживљавају, већ пуних десет година, на ходочашћу до Острога.

Старјешина Храма Романијске Лазарице протојереј Илија Чупић оцијенио је да су нам овакве приче неопходне у данашње вријеме.

– Данас, када многи људи немају јасан смисао живота, веома су нам потребне овакве позитивне приче. Неопходне су да би човјека оплемениле и указале на циљ живота, а то нам је дао управо овај документарни филм. Указује нам како човјек може да се опредијели за неке више циљеве, да схвати да ово није живот безнађа, већ да постоји нешто што је много више од тога – казао је отац Илија.

Документарац је рађен у продукцији ЈП „Инфо центар“ Соколац, а приказан непосредно пред обиљежавање 43 године информисања у Сокоцу.

– При реализацији документарца сусрели смо се са много изазова, јер негдје у ваздуху је остала прича о мотивима, неоствареним жељама, можда и заклетвама, и о свему ономе што прати ходочаснике на путу ка Василију Острошком. Био је велики изазов уткати љубав у овај филм, а не дирати у тананости душе ходочасника – рекла је директор „Инфо центра“ Зорица Мирјанић.

Прича која говори о десет година ходочашћа, изазвала је посебно одушевљење код оних који су први пут чули за традиционално поклоњење Романијаца, а ходочаснике, који су се у колони нашли прије неколико година, надахнула да поново проживе то искуство.

– Треба духовне храбрости, морала и надахнућа да се прође све што су ови младићи и дјевојке прошли. У филму је било дирљивих момената, заиста сам уживао све вријеме и много ми је драго што постоје овакви људи – поручио је игуман Георгије Станковић, намјесник Храма Свете Тројице у Озерковићима.

Гледајући документарац присјетио сам се свега онога што сам проживио на поклоњењу када сам ишао прије пет година. Сада се јавила жеља да им се опет придружим – казао је Милован Лучић.

Ходочасници већ имају планове за једанаесто поклоњење. Придружиће им се чланови Удружења грађана „Церски марш“ из Шапца и Удружења грађана „Колубарски марш“.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име