17. редовна сједница Скупштине општине Соколац: Изгласан Нацрт буџета за 2019. годину у износу од 8.372.700 КМ (ВИДЕО)

6

Од укупно једанаест тачака дневног реда, највећу пажњу одборника привукла је одлука о Приједлогу ребаланса буџета општина Соколац за 2018. годину и Нацрт одлуке о усвајању и извршењу буџета општине Соколац за 2019. годину. Већином гласова усвојена је и Одлука о задужењу општине Соколац емисијом обвезница. Једногласно је усвојен и приједлог Одлуке о висини пореске стопе за опорезивање непокретности на подручју општине Соколац.

Клуб одборника СНСД-а био је уздржан приликом гласања. Предсједник клуба, Мирко Чоловић замјерао је то што се на сједници није појавио представник Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске. Његов клуб одборника није гласао за прошлогодишњи ребаланс као ни за Нацрт одлуке о усвајању и извршењу буџета за идућу годину.

– Сматрам да је у овој години новац неадекватно потрошен, јер је ово била изборна година. Мислим да је новац од репрезентације кориштен искључиво у предизборну сврху. Највећа замјерка односила се на гомилање дугова и ново задужење општине Соколац, тако да је клуб одборника СНСД- а био уздржан. Нисмо подржали ни Нацрт ребаланса буџета, јер нису уважене сугестије и препоруке Министарства финансија Републике Српске, истакао је Чоловић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица задовољан је што су одлуке већином гласова подржане од стране одборника. Према његовим ријечима десиле су се поједине измјене везане за приливе и трошкове, а извјештаји о истим су уредно достављени. Како је истакао за све документе постоји уредна сагласност Министарства финансија РС.

– Општина Соколац је у припремама за идуће МОСИ „Соколац 2019“, урадили смо Монографију општине Соколац, подржали смо обиљежавање свих значајних датума, што је довело до повећања трошкова репрезентације. Буџет за наредну годину је увећан, јер ће Град Источно Сарајево издвојити око 650.000 КМ и додатних 50.000 за помоћ у организацији наредних МОСИ. Влада Републике Српске требала би да обезбиједи око 500.000 КМ, за изградњу потребне инфраструктуре. Пратећи тренд раста прихода од ПДВ, од Министарства финансија смо добили гаранције да ће бити на располагању и та срества, рекао је Бјелица.

Гласовима је подржано задужење општине Соколац емисијом обвезница на домаћем тржишту капитала у износу 5.500.000 КМ. Обавеза општине је отплата дугорочног задужења и отплата пренесених обавеза у износу око 1.400.000 КМ.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

6 КОМЕНТАРА

  1. Ne samo gumeni vec i bez kicme beskicmenjaci lesinari.takvi su na islam prelazili zbog interesa.Grabe otimaju misle ponijece nesto dolje ili da ostave djeci da ona ne moraju raditi da sve daju na drogu i provod ili da se poubijaju oko zaostavstine.

  2. Kod pojedinaca su zidovi unisa romanije kozare u knezini krassa u kaljini i farmi nisu mogli da se isjeku i prodaju a oni zamisli jos prime cuvare da cuvaju zidove a dok su bile masine i metalni djelovi cuvara nije bilo.pa to nije kriminal nego zlocin.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име