Обиљежен Дан ОШ „Соколац“ и крсна слава – Савиндан: Романија ЧУВА Светосавље (ВИДЕО)

Основна школа „Соколац“ обиљежила је данас Дан школе и крсну славу – Светог Саву. Ученици су припремили богат културни програм, а све са циљем подсјећања на 800 година самосланости Српске православне цкве.

Према ријечима Дивне Јанковић, директорице ОШ „Соколац“ посебна је част прослављати Светог Саву, јер је то уједно Дан школе.

– Сваке године припремамо пригодан програм, кроз који настојимо да срцем и душом укажемо на значај Светог Саве. Ово је уједно прилика да подсјетимо шта се промијенило у нашој школи између двије славе. Можемо се похвалити да су, у оквиру пројекта „Зелени економски развој“, који се односи на побољшање енергетске ефикасности, ове године побољшани услови у школи. Остала је још једна фаза пројекта, након које вјерујемо да ће бити олакшан и будућим генерацијама које долазе – рекла је Јанковић.

 – Учешће у програму узели су чланови драмско – рецитаторске, музичке и ликовне секције. Дјеца воле све ваннаставне активности и увијек су укључена приликом обиљежавања свих празника – казао је Ђорђе Рајић, наставник музичке културе.

На Светосавској академији уручене су награде ученицима за ликовно и литерарно стваралаштво, који су рађени на тему „Свети Сава, који путује без пута и пут се за њим рађа“.

– Није било тешко пронаћи инспирацију за овакав задатак. Написати неколико редова или насликати неколико стаза, које се рађају за Светим Савом било је задовољство – истакла је Милица Боровчанин која је награђена првим мјестима.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Послије полувијековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.