24. Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“: Побједнички пехар у рукама Драга Пелемиша (ВИДЕО)

0

По двадесет четврти пут у Сокоцу одржан је Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“. Традиционалну манифестацију, која је по квалитету једна од најбољих на простору Републике Српске, организовало је Гусларско друштво „Романија“.

Овогодишње саборовање поздравним говором отворио је Данко Вучетић, замјеник градоначелника Града Источно Сарајево.

– Ово је једна од најстаријих гусларских манифестација на овим просторима, али и једна од настаријих културних манифестација на ширем простору Републике Српске. Ми препознајемо њен значај и подржавамо је сваке године. Гуслари су ти који су српску историју преточили у пјесму и послали је у незаборав, истакао је Вучетић.

Побједник овогодишњег Сабора је Драго Пелемиш из гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала.

– Учесник сам на ревији од почетка њеног одржавања. Свако признање је драго и поносан сам што је жири међу тридесетак гуслара препознао мене као побједника. Израђујем гусле, волим тај инструмент и заједно су са мном већ тридесет пет година, истакао је Пелемиш.

У ревијалном дијелу програма учествовали су чувени гуслари Милош Паровић, Срђан Трифковић и Вељко Ђурановић.

Двадесет четврти Сабор гуслара у Сокоцу финансијски су помогли општина Соколац, Град Источно Сарајево, Јавно комунално предузеће Соколац, а.д. Романијапутеви, Чајевић комерц, СБС промет, Вељко Тодоровић и Миломир Ивановић.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име