Девета„Јагњијада“ на Вучијој Луци (ВИДЕО)

Фото: Ведрана Реновица

Традиционална гастро – туристичка манифестација „Јагњијада 2019.“ јуче је по девети пут одржана на Вучијој Луци, у организацији Културно умјетничког друштва „ Црепољско“ Источни Стари Град. Ове године окупила је неколико хиљада посјетилаца и око 150 такмичарских екипа које су дошле из дијаспоре, Србије, Црне Горе, те из свих дијелова Републике Српске.

Овогодишњу манифестацију отворили су начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић и градоначелник Града Источно Сарајево Ненад Вуковић.

– Ни ове године не кријем одушевљење због великог броја људи који су дошли да посјете Вучију Луку. У огранизацију је укључено 200 људи који су се потрудили да све буде на завидном нивоу. Испунили смо задатак. Доказали смо да знамо направити једну овакву манифестацију на којој смо спојили пољопривреду, угоститељство и туризам. Надамо се да ће нас наредне десете, јубиларне на 1.300 метара надморске висине бити више и да ће нас братска српска љубав окупљате много година – рекао је начелник Гашановић.

Фото: Ведрана Реновица

Према ријечима градоначелника Вуковића, Град од првог дана помаже одржавање Јагњијаде заједно са туристичком организацијом, и тако ће бити и наредних година, све док овакве манифестације подржава народ.

Колико је важно његовање српске традиције, рекли су нам и овогодишњи такмичари, један од њих је Радан Тошић члан екипе „ Ого Војиновић“ из Сокоца.

– Иако је ова манифестација такмичарског карактера, најважније је дружење на домаћински стариски начин, заиста ово се треба видјети- истакао је Тошић.

Екипа из Чајнича која је и ове године дошла са 16 чланова рекли су нам да су прошле године као награду добили плоску за коју су се договорили да иде у трајно власништво првом момку из екипе који се ожени. Нажалост, плоска још није добила свог власника. Братство Гутаља који су на овим просторима од 1838. године, годинама долазе да се друже.

Фото: Ведрана Реновица

Како је текао дан, све је више мирисало печење али и проглашење побједника девете „ Јагњијаде2019.“ За то је био задужен један од организатора Коста Плакаловић који је рекао да нема ваге која би одредила најбољу плећку јер су све квалитет романијског и црногорског краја.

– Ако ништа не знамо, способни смо сигурно за једно а то је да дочекамо госте не само ми него цијели плато Романије. Нигдје на свијету нема да на једно мјесто дође оволики број људи, да се чује 150 различитих пјесама. Ја сам обишао пола свијета и са правом могу да потврдим ону српску „ Нико нема што Србин имаде“ – навео је Плакаловић.

Посебну пажњу привукла је екипа „Манастир Довоља“ Пљевља, који су уједно освојили и прво мјесто за најбоље печено јагње. Друга награда отишла је у руке екипи „Ресторан Пеђа“ из Сокоца и треће мјесто припало је такмичарима „ Црни Врх“ Чајниче. Награда на најбоље организовану екипу, отишла је у Соколац „ Долови“ ,док је најбројнија екипа била из Новог Сада. Посебну награду освојили су гости из Београда „ Бурегџиница Цица“ који су уједно и донирали новчана средства за прве три награде.

Генерални спонзор овогодишњег саборовања на Вучијој Луци била је Општина Источни Стари Град, уз подршку Града Источно Сарајево и Туристичке организације Јахорина Источно Сарајево.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.