Биоштица, природни драгуљ Соколачког краја (ВИДЕО)

Наша земља позната је по чистим и нетакнутим водама, које су један од најзначајнијих бх. природних ресурса. Једна од таквих, мања и мање познато природно богатсво је ријека Биоштица, која извире испод планине Деветак, код Сокоаца.

Пећина, из које настаје врело Биоштице, заштићена је законом као специјални геомофолошки резерват.

То је једна неистражена пећина са три улаза и из једног од улаза у пећину истиче ријека. Богата је пећинским накитом и у њој је језеро. У непосредној близини је и пећина Подлипе, у којој су пронађени докази о боравку неандерталца и хомо сапиенса.

У Олову се Биоштици са десне стране придружује ријека Ступчаница и на мјесту саставака настаје Криваја. Од Кнежине низводно до насеља Маргетићи, у дужини од око 5 км, Биоштица тече лаганим током кроз ливаде, правећи на махове благе окуке са дубљим пасажима, у којима се крију рибе.

Овај природни бисер изузетно је богар рибом, а риболовци га сматрају рајем на земљи. У организацији Спортско риболовачко друштва “Биоштица” – Соколац, у селу Жунови, на неколико стотина метара рибарске стазе већ годинама организују такмичења. Тако је било и крајем јуна када је одржан је 6. Стреам Фисхинг Цуп – Биоштица 2019 у организацији УСР Биоштица и Стреам Тацклеа.