Освештање Спомен-музеја у Старом Броду 7. септембра (ВИДЕО)

Спомен-музеј у Старом Броду код Вишеграда, посвећен страдању српског народа 1942. године, биће освештан 7. септембра. Сјећање је то на више од шест хиљада Срба Подриња и романијског платоа, које је звјерски убила усташка “Црна легија”, под командом Јуре Францетића. У Андрићевом институту, 6. септембра, биће одржан Округли сто о страдању Срба на Дрини, на којем ће учествовати академици из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Од тог 22. марта 1942. године, па кроз деценије, зидом ћутње кроз деценије је било обавијено ово стратиште. Дошло је вријеме да се свим невино страдалима, на прави начин ода почаст.

– У Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду ће 7. септембра у 8.30 часова бити служена литургија уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја, Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више епископа српске православне цркве – истакао је свештеник Александар Топаловић.

Идеју о музеју стратишта српског народа, покренули су донатори Миодраг Давидовић и Спасоје Албијанић, док је овај једнинствен пројекат урадио и донирао један од најбољих младих архитекта Новица Мотика из Зворника.

– На нас двојицу је дошао Божији благослов да саградимо тај музеј и очекујем да ће ту долазити млађе генерације да уче и упознају се о својој историји и страдалничком периоду – истакао је Албијанић.

Како се ништа не би препустило случају, у обиљежавању овог догађаја поред МУП-а Српске у обезбјеђењу и помоћи, учествоваће рониоци и спасиоци из Фоче.

Према најавама, поред свих важнијих званичника из Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, овом догађају присуствоваће и предсједник Србије Александрар Вучић и патријарх српски Иринеј.