Уџбеници за дјецу вишечланих породица (ВИДЕО)

Удружење „Мајка и дијете“ Соколац

Фото: Бојана Арбиња

Удружење „Мајка и дијете“ активно је неколико година. Чланови Удружења су вишечлане породице, првенствено мајке које су незапослене. Уз велику помоћ руководства општине Соколац и ове године успјели су да донирају комплете уџбеника за трећи и четврти разред основне школе, како би ђаци из вишечланих породица и они тежег материјалног статуса, били спремни за почетак нове школске године.

Предсједница Удружења, Славица Цуровић, у изјави за „Инфо центар“ изразила је захвалност локалној управи, чија помоћ није изостала.

– Наше удружење броји око 200 чланица. То су углавном незапослене мајке. Традиционално од 2012. године дијелимо уџбенике трећег и четвртог разреда и велико ми је задовољство да смо то учинили и данас. Велику захвалност дугујем начелнику општине Соколац, Миловану Бјелици, који великим дијелом обезбјеђује финансије за наше дјеловање. Поклонили смо 85 комплета књига, у вриједности од 12 000 КМ, казала је Цуровић.

Фото: Бојана Арбиња

Она је истакла да су овогодишњом донацијом обухваћене и породице лошијег материјалног стања, те да су дониране и књиге за поједине ученике од петог до деветог разреда.

Начелник општине, Милован Бјелица, рекао је да су ове активности дио пронаталне политике и да општина настоји да помогне како породицама са више чланова, тако и онима који су у категорији социјалне потребе.

– Локална заједница настоји да подстакне наталитет. У складу са могућностима, уз помоћ удружења „Мајка и дијете“ и Центра за социјални рад настојимо да пружимо помоћ вишечланим породицама, као и онима који су лошијег материјалног стања. Како би подржали наталитет, општина сноси трошкове вантјелесне оплодње. У прошлом мјесецу смо имали пет таквих захтјева, казао је Бјелица.

Удружење „Мајка и дијете“ основано је 2012. године, а финансира га општина Соколац, предвиђеним буџетом.