Скуп подршке народу Црне Горе: „Романија поручује гора, да се српство сачувати мора“ (ВИДЕО)

Велики број грађана Сокоца окупио се данас на протесту како би на миран и достојанствен начин упутили поруку подршке братском народу у Црној Гори, који се већ неколико дана уназад бори за очување основних људских и вјерских права. Подсјећамо, Скупштина Црне Горе, 26. децембра 2019. године, усвојила је Закон о слободи вјероисповјести и правном статусу вјерских заједница, чиме је покренута лавина протеста широм Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Окупљање је почело у порти Цркве Светог пророка Илије у Сокоцу, гдје је свештенство Црквене општине Соколац служило молебан и у својим молитвама поменуло грађане Црне Горе, који се боре за очување српских светиња.

У име грађана општине Соколац, окупљенима се обратио начелник општине Милован Бјелица, који је рекао да је народ Романије увијек имао јасан став када је ријеч о патриотизму и очувању вјере и традиције.

– Ми смо рођена браћа, близанци. Бол и несрећа једног, бол је и несрећа другог. Наш народ је већином на ове просторе дошао из Црне Горе и имамо обавезу према нашим прецима, али и према синовима и унуцима да чувамо завјет, рекао је начелник Бјелица у свом обраћању.

Пробуђена срца и савјест српског народа који у све већем броју без страха излази у сусрет Цркви, највећа су снага. Достојанственим и мирним молитвеним окупљањем, Сокочани су показали да заједно стоје са братским народом и да се слогом бори за оно што им припада, а што су наши славни преци у вијековима иза нас градили и чували.

Ријечи чувеног Његоша одјекивале су данас Романијом. Поменуле су се и у пјесмама које су пјевали чланови КУД „Завичај“ из Сокоца. Пркосну пјесму, Добрице Ерића, у изведби младог пјесника Ђорђа Ковачевића, без даха је слушало око хиљаду окупљених грађана.

У име организатора скупа, испред Удружења грађана „Свети Василије Острошки Соколац“ присутне је поздравио Стефан Бајагић, који је овом приликом поручио да је Црна Гора, српска Спарта и да српски народ није сам у овим тешким данима.

Походили смо Острогу неколико пута, а данас смо ту да га заједно бранимо од неправде. Искрено се надам да Закон о слободи вјероисповјести неће ступити на снагу и да ће се вјерни народ изборити за правду, казао је Бајагић.

Данашњим окупљањем послата је порука да смо један народ, окупљен око једне Цркве, упркос границама које нас дијеле.