У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији обиљежена школска слава Свети Сава (ВИДЕО)

Српска православна црква данас обиљежава Савиндан, празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. Свети Сава се слави као заштитник школе, учитеља и ђака. Пригодним програмом широм Републике Српске овај празник обиљежиле су школе. Тако је данас било и у Сокоцу.

Поред традиционалног обиљежавања школске славе у Основној школи Соколац , овај празник прослављен је данас и у манастиру Светог великомученика Георгија у присуству малишана са Равне Романије . Намјесник манастира отац Андреј присутним малишанима, који похађају основну школу, припремио је поклон пакетиће и дружење у помоћним проторијама манастира.

Основци су у духу празника и њихове славе Светог Саве спремили пригодне рецитације, које су у свечаној атмосфери изрецитовали. Намјесник манастира на Равној Романији отац Андреј, честитао је славу малишанима и рекао им нешто више о томе ко је био Свети Сава.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. Послије полувјековне забране, 1990. године поново је почела да се обиљежава као школска слава. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је и заштитник просветних установа.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.