Испитати поступање тужилаца и инспектора (ВИДЕО)

0
Фото: Соколац-срце Романије

Одбор борачких организација Сарајевско-романијске регије позвао је надлежне у Тужилаштву БиХ и Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ да испитају поступање својих тужилаца, односно инспектора у вези са недавним хапшењем више лица на подручју Сокоца и њиховим застрашњивањем.

У саопштењу Одбора напомиње се да су припадници Сипе протекле седмице ухапсили на подручју Сокоца више лица као свједока, а једно на граничном прелазу, те их одвели у просторије Сипе у Источном Сарајеву, а потом на полиграф у федерално Сарајево.

Одбор тражи да се испита поступање инспектора и тужилаца у овом случају, да би се цијели поступак вратио у оквир институција и да би се престало са застрашивањем и психичким малтретирањем свједока.

У саопштењу које је потписао предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић наводи се да су припадници Сипе по једног од свједока дошли у 10.00 часова, уручили му позив за 11.00 часова истог дана и одмах га повели са собом.

Тај свједок је у просторијама Сипе, како се наводи у саопштењу, био изложен седмочасовном психичком малтретирању, уз инсистирање да да исказ какав су од њега захтијевали припадници Сипе и тужилац Иван Матешић, „који је, такође, вршио притисак на свједока да призна оно што њима одговара“.

Из Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије позивају сва лица која су застрашивана да то одмах пријаве.

У саопштењу за медије наведено је да ће Одбор данас поднијети пријаве надлежним органима како би се испитало поступање тужиоца Ивана Матешића, службеника Тужилаштва БиХ и припадника Сипе који застрашују свједоке и присиљавају их на полиграфисање, те врше притиске и изнуђивање исказа.

„Лица која су привођена и на овај начин застрашивана у просторијама Сипе доживјела су велики стрес и забринута су за безбједност својих породица, те су затражили помоћ од борачке организације“, додаје се у саопштењу.

Одбор борачких организација Сарајевско-романијске регије истиче да не штити лица за која се докаже да су одговорна за ратне злочине, али напомињу да ће искористити сва законом дозвољена средства да заштите лица која немају никакве одговорности за ратни злочин, како на основу лажних и изнуђених изјава свједока не би био оптужен и осуђен неко ко је апсолутно невин.