У претходна два дана, дванаест интервенција ватрогасаца (ВИДЕО)

Ватрогасна јединица Града Источно Сарајево - Ватрогасно одјељење Соколац

Фото: Соколац-срце Романије

Ватрогасна јединица Соколац је само у претходна два дана (16. и 17. марта) евидентирала дванаест пожара на подручју општине Соколац.

Координатор за стручну обуку и усавршавање Ватрогасног одјељења Соколац Никола Шарац истиче да одјељење током цијеле године има много интервенција, али у овом годишњем периоду тај број је посебно изражен.

– Сви пожари били су отвореног типа, ливадски, горјели су сува трава и ниско растиње, који са једне стране угрожавају, како насељена мјеста и могу да причине огромну материјалну штету и угрозе велики број људи, тако могу и да пређу у подручје шума, а такви пожари се веома тешко гасе, доста се брже шире, а самим тим угрожава се и животна средина. Након доласка наших екипа на терен, пожари су стављени под контролу и није причињена материјална штета, иако су неки пожари били близу кућа и угрожавали су велики број насеља, односно угрожавали су саме објекте, па и људске животе, додао је Шарац.

Пожари су регистровани у подручју Гласинца, гдје је било угрожено мјесто Кула, на подручју Ћаварина – мјесто Газиводе, затим у селу Кусаче, пожар је пријетио да пређе у шуму, као и пожар у Новом селу који је пријетио да угрози шумски појас у близини Сокоца, и један пожар у Подроманији.

Из Ватрогасног одјељења Соколац апелују на суграђане да не пале и не чисте на тај начин ливаде, јер се могу угрозити не само објекти и шуме него и животи људи. Уколико морају то да ураде, прије тога, пожељно је да се консултују са ватрогасном јединицом како би добили савјет и препоруку, да то спроведу на један безбједан начин, и превентивним мјерама спријече неке веће посљедице.

Бранка Радоњић
Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.