Не вршити неконтролисано паљење ватре и не ширити дезинформације (ВИДЕО)

Општински штаб за варедне ситуације позива суграђане на солидарност

-У овим данима када се читав свијет бори са новим вирусом корона и чини све да би се спријечило ширење COVID – 19, морамо бити одговорни и солидарни и обавезно поштовати прописе и препоруке надлежних служби и институција – поручио је командант општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица приликом гостовања у централно – информативној емисији „Новости“ Инфо радија.

Он је истакао да је на јутрошњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације анализирано све оно што је до сада учињено и разговарало се о новим мјерама превенције.

– Наша је општина међу првима у Републици Српској која је приступила прању улица, након чега су исто почеле радити и општине у окружењу и широм Српске, што значи да смо на вријеме почели да реагујемо. Одмах након тога, почели смо дезинфекцијu свих јавних површина и објеката и средстава јавног превоза. Сада морамо приступити чишћењу наших стубишта и пролаза, што је истакнуто на данашњем састанку. Заједнице етажних власника морају се прикључити нашем дјеловању и очистити своја стубишта, степенице и ходнике, као и домаћинства испред својих кућа, а радници ЈКП „Соколац“ ће обављати свој дио посла у виду отклањања отпада и прању прилаза и паркинг мјеста – додао је начелник Бјелица.

Паљењем прикупљеног отпада и траве на имањима угрожава се лична, али и безбједност других лица и имовине.

– У току протеклог дана забиљежено је шест интервенција ватрогасаца на подручју наше општине. Ватрогасне службе имају пуне руке посла да би их немарним понашањем додатно оптерећивали и приморавали на интервенцију – казао је Бјелица.

Без обзира на потпуно затварање угоститељских објеката и даље имамо примјер груписања људи, прије свега омладине.

– Стога апелујемо на млађе становништво да се суздрже и олакшају нам спровођење мјера превенције. Свјесни смо да нам дружење помаже да лакше пребродимо овакве ситуације, али не смију се излагати већем груписању, како би заштитили себе, а посебно старије чланове својих породица. Није им у потпуности забрањен излазак из домова те уколико то чине нека буде у што мањем броју и са строгим придржавањем прописаних правила о личној хигијени – поручио је командант Штаба.

Начелник Бјелица захвалио се здравственим радницима, припадницима Полицијске станице Соколац и Комуналне полиције, службеницима јавних институција, власницима угоститељских објеката, радницима у услужним и другим објектима, као и свим становницима Сокоца што су показали висок степен професионализма и одговорности те позвао их да тако наставе да се понашају.

Он је апеловао на недобронамјерне особе, којих је мали број, да на друштвеним мрежама не изазивају панику, јер ће за ширење лажних информација бити кажњавани.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.