Обиљежен Дан побједе над фашизмом, 9. мај: Положени вијенци у Парку бораца Романије у Сокоцу (ВИДЕО)

Фото: Б.Марковић

Руководсво општине Соколац, представници Градске управе Источно Сарајево, Амбасаде Руске Федерације у БиХ и СУБНОР-а, представници политичких партија, потомци и поштоваоци, обиљежили су данас 9. мај – Дан побједе над фашизмом и положили вијенце на Спомен – костурницу у Парку бораца Романије у Сокоцу, гдје су исписана имена 969 партизанских бораца са подручја општине Соколац погинулих у Другом свјетском рату.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево, Данко Вучетић, истакао је да се народ Романије у свим ратовима јединствено борио против тиранина и да је поднио велику жртву у борби за слободу.

Фото: Б.Марковић

Историја свједочи да се народ овог подручја борио против тиранина и да је увијек пружао отпор. Били су јединствени у борби за слободу и њихову жртву никад не смијемо заборавити. Од око 11 500 бораца, њих је 5 500 изгубило свој живот. Устанички народ Романије изњедрио је 10 народних хероја, а само у једном дану, 21. јануара 1942. године страдало је њих пет. Не смијемо заборавити ништа мање вриједне жртве и осталих ратова, а ревизија историје се не смије допустити, казао је Вучетић.

Он је напоменуо да због ситуације изазване вирусом корона, ове године, на 75. годишњицу, није организован Марш бесмртног пука, који се, подсјећамо, од прошле године одржава у Источном Сарајеву, али да ће се његова организација наставити већ наредне године.

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, рекао је да је ово велики дан за народ Романије, који је увијек био на страни истине и правде.

Фото: Б.Марковић

– Данас након 75. година, на овом мјесту показујемо да њихове жртве нису биле узалудне. Одали смо пошту јунацима чија се дјела не смију заборавити. Стајали су заједно у истом строју са осталим народима Европе у борби против зла. Ту идеју правде и слободе његујемо и данас и никада не смијемо изневјерити дух романијског човјека који се борио за слободу и правду. На нама је да чувамо и обнављамо тековине проистекле из свих ратова и да идеју патриотизма преносимо млађим покољењима, казао је Бјелица.

Делегације СУБНОР-а и Градске управе положиле су вијенце и на Палама, на споменик народном хероју Милану Симовићу и палим борцима у Другом свјетском рату, као и на споменик народном хероју Алекси Бојовићу у Касиндолу, у Источној Илиџи.