Обиљежено 28 година од оснивања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде (ВИДЕО)

Фото: Б.Радоњић

У Сокоцу је данас парастосом и полагањем вијенаца на Централни споменик погинулим борцима испред зграде општине обиљежено 28 година од формирања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде.

Вијенце су положили представници Града Источно Сарајево, општине Соколац као и чланови Борачке организације Соколац која је организатор овог догађаја.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић је рекао да је кроз Прву и Другу романијску бригаду прошло око 17.000 војника.

– За темеље Републике Српске, 24. 000 погинулих бораца је дало своје животе, из ове двије бригаде њих 1. 500, а са подручја општине Соколац 422 жртве, то се не смије заборавити и наша Република се мора чувати. У рату смо сви били сложни, нисмо се дијелили ни по каквим критеријумима. Надам се да ће Република Српска једног дана бити оно за шта смо се борили од 1992. до 1996. године., да има своју државност, то су наши циљеви, категоричан је Лалић.

Предсједник одбора породица погинулих бораца Марко Јовановић, резервни мајор, наставник у пензији, који је у рату изгубио сина Предрага 22. јуна 1995. године је рекао да је све четири године рата провео на ратишту.

Фото: Б.Радоњић

– Имали смо борце који су били одговорни, немају ниједну мрљу у свом ратном походу, бранили смо овај дио романијског платоа и одбранили. Нажалост, има много погинулих и остало је много породица који су овим ратом унесрећене, додао је Јовановић.

Један од родитеља, који је изгубио два сина у рату, Спасимира и Миломира, Нико Кошарац указао је на значај обиљежавања овог датума.

– Моји синови су заједно погинули 18. јануара 1994. године на Коритима код Средњег, на Илијашком ратишту. Њихове посмртне кости смо прењели на Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“, након Дејтонског мировног споразума. Веома је битно обиљежавати ове датуме, да се не би заборавила жртва наших синова и очева, поручио је Кошарац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је нагласио да се борачким категоријама помаже у складу са могућностима у рјешавању стамбених питања и запошљавања, додјелом значајних буџетских средстава за додатна права бораца.

– Сарађујемо са Борачком организацијом Соколац и сваке године, приликом усвајања буџета, значајна средства намјенимо борачкој популацији. Водимо посебно рачуна о породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима, као и породицама несталих. Његујемо традиције, направили смо спомен – обиљежја на подручју наше општине и уредно се одржава Војничко гробље, појаснио је Бјелица.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево Данко Вучетић, истакао је да се сви требају клањати сјенима погинулих бораца романијских бригада.

– Потребно је обиљежавати све датуме из ратног периода достојанствено, како би будуће генерације знале како се организовати и знати достојанствено понашати у тешким временима, како су то радили борци у одбрамбено – отаџбинском рату.

Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и била је на ратиштима широм бивше Југославије до избијања рата 1992. године у БиХ. Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. године на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у протеклом отаџбинском рату.

Подсјећамо, Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.