Борачка организација општине Соколац одржала конференцију за медије: Прекинут радни однос Миланки Томанић (ВИДЕО)

Фото: Ј.Маринковић

Борачка организација општине Соколац одржала је данас конференцију за медије поводом прекида радног односа Миланки Томанић (Ђуричић), која припада категорији погинулих бораца са три погинула члана. Миланка је радила у ЈП у стечају Водовод и канализација „Врело Биоштица“ Соколац претходне три године. Борачка организација је осудила овај поступак.

За ову државу животе су дали њени отац и два брата. Послије потписивања Дејтонског мировног споразума Миланка је са мајком и породицом дошла у Соколац, а њени најмилији сахрањени су на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“. Она годинама није тражила запослење, јер је водила бригу о дјеци и болесној мајци. Пошто јој је мајка преминула, нашла је запослење у поменутом предузећу. О овом догађају обавијештени су виши нивои власти од којих очекујемо да предузму одговарајуће потезе – казао је предсједник Скупштине БОР Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић.

Миланка каже да јој је прекинут радни однос са образложењем да се не уклапа у колектив.

– По потреби сам била распоређена на различитим пословима. Несугласица са поједним колегама и опомена је било у посљедње вријеме, али речено ми је да они не желе са мном да раде. Не знам због чега. Дјеца ми се школују, један син је на факултету, а други је ученик. Плата ми је пуно значила – истиче она.

Телефонским путем контактирали смо стечајног управника ЈП ВиК „Врело Биоштица“ Радомира Јокића, који нам је рекао да се овдје не ради о уручењу отказа, већ о истеку уговора о радном односу са радницом, која је била запослена на одређено вријеме.

Фото: Ј.Маринковић

– Због јединственог става колега да нико не жели да ради са њом, нисам могао више да јој продужавам уговор. Без обзира што је у предузећима у стечају пракса да се не запошљавају нови радници, већ задрже само стари, одлучио сам да запослим особу из ове борачке категорије. У почетку је тај уговор требао да буде на три, потом годину дана, а остала је три године. Дакле, није јој уручен отказ- тврди Јокић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истиче да је обавеза ове локалне заједнице да штити и води рачуна о борачкој популацији.

– У наредном периоду изнаћи ћемо начин да се ријеши статус Миланке Томанић. Међутим, акценат не стављам на запослење, ово је ствар принципа. Од руководства предузећа очекујемо да повуче одлуку и ријеши ово питање – изјавио је Бјелица.

ЈП ВиК „Врело Биоштица“ у стечају је од 2012. године, а данас послује позитивно. Скупштина општине Соколац је на засједању крајем 2019. године усвојила одлуку о куповини овог предузећа и та процедура је у току.