Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије: 16. јун један је од најважнијих датума у новијој српској историји (ВИДЕО)

Фото: Б.Марковић

У цркви Свете Петке, на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу данас је обиљежен један од најважнијих датума у новијој српској историји – Дан одбране Сарајевско-романијске регије.

Обиљежавање је почело служењем парастоса борцима погинулим у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, а вијенце на централни споменик положили су потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, предсједник Регионалог одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, представници општинских борачких организација ове регије, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, начелници општина са подручја Града Источно Сарајево и делегација трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Фото: Б.Марковић

Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, обраћајући се медијима, истакла је да породице погинулих бораца и 25 година након рата тешко живе и да их је на оваквим обиљежавањима из године у годину све мање.

Посебно ми је жао због тога, јер сам се дуго борила да овај дан и ово сјећање добију заслужено мјесто у календару догађаја од националног значаја. Породице страдалих треба да потраже, а локалне заједнице морају наћи начин да им пруже неопходну помоћ. Вољела бих када би се првенствено њима омогућио организовани долазак на овај важан дан, свим породицама са подручја Сарајевско- романијске регије, али и из Херцеговине, Крајине, Семберије, чији су најмилији сахрањени на овом гробљу, казала је Караџић Јовичевић.

Фото: Б.Марковић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, рекао је да је српски народ почетком деведесетих година прошлог вијека наслућивао сценарио који им је већ био познат из Другог свјетског рата и да је настојао да сложно брани своја вијековна огњишта.

– Сарајевско – романијски корпус, који је имао близу 18 000 бораца имао је наспрам себе неупоредиво бројнијег непријатеља. У тој борби, за вријеме трајања рата одбили су 35 непријатељских офанзива. Погинуло је 4 210 наших јунака. Нажалост, један дио територије коју су одбранили, морали су касније споразумно да напусте. Са собом су понијели све, па и своје страдале, ближње које су сахранили овдје на „Малом Зејтинлику“. У Сокоцу, на овом гробљу сахрањено је 969 бораца. Дужни смо посветити додатну пажњу борачкој популацији и породицама погинулих, казао је министар Милуновић.

Фото: Б.Марковић

Обавеза Републике Српске и свих њених институција је да на достојанствен и узвишен начин обиљежава овај важан дан, истакао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и додао:

– Офанзива која је покренута у ово вријеме 1995. године, од стране муслиманско хрватских бојовника била је једна од посљедњих на Сарајевско – романијском ратишту. Борци Сарајевско – романијског корпуса сачували су свој народ и територију, положивши огромну жртву. Ми који смо преживјели дужни смо да их памтимо и спомињемо. То свакако није довољно, потребно је да републичке институције и званичници реагују. Неопходно је ријешити бројна питања и проблеме који се тичу ове категорије друштва, дјеце погинулих бораца и демобилисаних бораца, истакао је Лучић.

Обиљежавање 16. јуна настављено је служењем парастоса погинулим борцима Сарајевско-романијске регије у манастиру Соколица на Равној Романији. Храм је посвећен светом великомученику Георгију, а у његовој Спомен-цркви уклесана су имена 4.210 погинулих бораца.