Одржан протестни скуп испред ЈП у стечају Водовод и канализација „Врело Биоштица“ Соколац

Борачка организација општине Соколац

Фото: Б.Марковић

Борачка организација општине Соколац организовала је данас мирни протест испред зграде ЈП у стечају Водовод и канализација „Врело Биоштица“ Соколац поводом прекида радног односа Миланки Томанић (Ђуричић), која припада категорији погинулих бораца са три погинула члана (оца и два брата). Миланка је у поменутом предузећу радила претходне три године.

Миланка је у свом обраћању медијима истакла да је прави разлог престанка њеног рада у предузећу тај, што није пристала да ради противзаконито. Наиме, како трврди, инкасанти и радници задужени за мјесечно обрачунавање воде, како грађанима тако и код привредних лица, не раде у складу са законом и биљеже податке о потрошњи који нису реални и прави.

– Одбијала сам да радим на такав начин. Након тога услиједиле су пријетње, а на крају и прекид радног односа, истакла је Миланка.

Њене тврдње потврдили су и грађани који су дошли да је подрже. Наводе да им неоправдано пристижу високи рачуни за воду. Како кажу, рјешење проблема и разумијевање нису нашли код руководства предузећа.

Предсједник Скупштине Борачке организације Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић, казао је да овим мирним окупљањем још једном указују на недопустив поступак руководства ЈП у стечају Водовод и канализација „Врело Биоштица“.

Фото: Б.Марковић

– Дужни смо да бранимо права наших чланова. Срамно је да једна сестра и кћерка, која је у протеклом рату изгубила три члана своје породице, остане без посла и редовних примања. Иако смо послали дописе свим релевантним институцијама и појединцима у овој држави, нико од њих се није одазвао на наш позив, рекао је Лалић.

Он је истакао да нису добили подршку БОРС-а, а да су од ресорног министра добили само пука обећања. Најавио је, нови, бројнији скуп, уколико се Миланкин статус не ријеши у наредним данима.

Марко Јовановић, предсједник Одбора породица погинулих бораца, изразио је наду да ће Миланкин проблем бити ријешен.

– Обзиром да сви знамо из које категорије Миланка долази, сматрам да је потребно што прије ријешити њен проблем. Потребно је наћи неко компромисно рјешење, како би се она што прије вратила на посао, казао је Јовановић.

У изјави за наш медиј, стечајни управник ЈП ВиК „Врело Биоштица“ Радомир Јокић, који је 9. јуна 2020. године представницима БОРС Соколац и медијима доставио демант на претходно изречене оптужбе, рекао је да није био обавијештен о одржавању данашњег скупа. Јокић је остао при свом претходном ставу, и поновио да радници није уручен отказ, већ да није био у могућности да продужи Уговор о раду на одређено вријеме.

– Дошло је до потпуне замјене теза о томе ко је у обавези да ријеши питање запослења чланова породица погинулих бораца и на који је начин дошло до престанка радног односа Миланке Томанић. Представници Борачке организације овим поступцима перу своју савјест, умјесто да кроз државне органе, јавне установе и јавна предузећа, коначно и трајно ријеше статус својих чланова, казао је Јокић.

Напоменуо је да је био у контакту са изаслаником српског члана Предсједништва БиХ Бошком Томићем и предсједником Борачке организације Републике Српске, Миломиром Савчићем и да су разговарали о могућем рјешењу овог случаја.