У Сокоцу подијељено 19 грла стеоних јуница аустријског сименталца (ВИДЕО)

0

Подјела деветнаест стеоних јуница извршена је данас у Сокоцу, у склопу пројекта „Подршка малим произвођачима млијека у Републици Српској“, путем Међународног фонда за пољопривредни развој – ИФАД, који имплементира Министарство за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске заједно са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката.

Самостални консултант за провођење пословних планова при Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС Срђан Костић је истакао да су активности усмјерене на јачање и подршку пољопривредним произвођачима који имају до седам музних грла.

– Пројекат је конципиран тако да ресорно министарство учествује са 40 процената од укупне цијене грла, локалне заједнице са десет, а остатак плаћају корисници дијелом кроз млијеко, као и директним плаћањем мљекари. На регији ће бити подијељено стотину стеоних јуница, од тога у Сокоцу 29. Данас је подијељено деветнаест стеоних јуница аустријског симнталца, док ће сутра бити подијељено десет грла чешког сименталца – потврдио је Костић.

Општина Соколац је од 2013. године посебан акценат ставила на развој пољопривредне производње, а начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да је посебна пажња у том периоду усмјерена ка производњи млијека, успостављена је сарадња са мљекаром „Пађени“ и кренуло се са откупом.

– Мљекари са подручја општине Соколац имају повјерење у ову мљекару и чак 90 одсто њих су кооперанти мљекаре из Билеће. У претходном периоду је договорена набавка лактофриза, музилица, санација сабирних станица, а сада смо ушли у пројекат набавке расних стеоних јуница. Дали смо сагласност за учешће у пројекту, стали смо иза пољопривредних произвођача, преузели обавезу и уплатили десет одсто од укупне вриједности за набавку јуница за 29 мљекара локалне заједнице – додао је Бјелица.

Лидер на овом пројекту је Мљекара „Пађени“ која гарантује сигуран откуп млијека и редовно плаћање за своје кооперанте. Власник мљекаре Ненад Вукоје је казао да је поменути пројекат изузетно користан и повољан за крајње кориснике.

Одлична сарадња – Ненад Вукоје и Милован Бјелица

– Очекујемо добре резултате од овог пројекта, повећаће се и промјенити сточни фонд, направиће се боља крда са квалитетнијом генетиком. Сваке године се на подручју Сарајевско-романијске регије повећава производња млијека од 10 до 15 процената, мислим да ће се раст наставити и ово је један допринос том скоку који покушавамо да одржимо да буде боље нашим фармерима који се баве овом дјелатношћу. Са општином Соколац имамо коректну и добру сарадњу, за десетак година колико дјелујемо на овом простору много је учињено, само кад се узме у обзир да је производња млијека на годишњем нивоу била 600.000 литара, а да је прошле године било близу 4.000 000 литара које су откупиле двије мљекаре, додао је Вукоје.

Према ријечима Милана Мумовића из Бјелосављевића, поменута донација значи много, представља помоћ да се интензивније на овим просторима развија пољопривреда.

– На свом имању имам два музна грла и са овом донацијом, побољшаћу сами квалитет али и количину производње млијека. Мјесечно предајемо око 1.300 литара „Пађенију“, са новим грлом, производња млијека ће бити већа, јесте скромно, али на селу од овога може да се солидно живи – казао је Мумовић.

Циљ пројекта је да мале фармере помогне расним стеоним јуницама које су старе од три до седам мјесеци, а у неким случајевима и до осам, а укупна вриједност је 150.000 КМ.

Подсјећамо, сутра, на старој пијаци, у улици Арсена Петрушића бб, наставља се подјела јуница, овог пута десет грла чешког сименталца са почетком у 8 часова и 30 минута.