Крајишник водио мудру и државотворну политику (ВИДЕО)

0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је жаљење због смрти првог предсједника Народне скупштине Републике Српске Момчила Крајишника, истичући да су Срби и Српска изгубили великог човјека и патриоту који је водио мудру, националну и државотворну политику и никада није исказивао нетрпељивост према другим народима.

„Српски народ и Република Српска су изгубили врло мудрог човјека који је и у посљедње вријеме покушавао да посредује, да утиче на лидере политичких странака да се приближе и окупе око једне идеје и дјела које смо створили, а то је Република Српска“, рекао је новинарима Бјелица, који је био дугогодишњи Крајишников пријатељ и сарадник у стварању Српске.

Он је навео да је Крајишник дао велики допринос одбрани народа у Републици Српској и да је учинио све 1991. године да не дође до распада СФР Југославије и да се БиХ насилно не издваја из те земље.

Бјелица је рекао да је Крајишник настојао да буде постигнут договор између три народа, али да је тадашња муслиманска страна одустала да то потпише.

„Крајишник је водио мудру, националну и државотворну политику и никада није исказивао нетрпељивост према другим народима, нити је подстрекивао да се уради другом народу оно што не би желио да се деси његовом“, истакао је Бјелица.

Он је подсјетио да је српски народ достојанствено дочекао првог предсједника Народне скупштине Републике Српске након неправедног вишегодишњег боравка у тамницама Хашког трибунала и међународних затвора.

Бјелица је изразио наду да ће српски народ наставити путем који је зацртан 1990. године да брани и чува Републику Српску, да је економски јача и да ту обавезу преноси на своје потомке.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник преминуо је јутрос у 6.00 часова од посљедица заразе вирусом корона.

Крајишник је преминуо на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра, гдје је хоспитализован 30. августа.