Драги наши читаоци,

Тихо и ненаметљиво, свјесна своје небитности, у години када нам само годишња доба долазе по устаљеном распореду, стигла је јесен. Док природа лишће боји златним нијансама у смјенама кишних и сунчаних периода, вриједни романијски домаћини настоје да се припреме за зиму која нам, иако свјесно поричем, већ дише за вратом.

И даље, у свим државама свијета пребројавају заражене, обољеле, излијечене и преминуле. Код нас је до краја септембра регистровано 85 заражених и 69 излијечених. Пред нама је вријеме сезонских вируса и респираторних инфекција. У земљама окружења поново пооштравају мјере. Упркос стрепњи која чучи у сваком од нас, звучно оглашавање кратких колона окићених аутомобила, сваке септембарске суботе, неизмјерно ме радује. Слутећи на радост, изнова враћа пољуљани оптимизам.

Уз маске и ограничења, ово је и даље свијет у коме живимо. Немамо резервну планету. Имамо поплаву информација у којој се својевољно давимо, посјећујући лако доступне интрнетске садржаје. О корона вирусу се мало шта ново има прочитати. Све теорије завјере су потрошене, предвиђања и могући сценарији већ објављени. Чак су и шале на ту тему отањиле. Остаје нам да се свако према властитом опредјељењу бори како зна и умије да у наредном периоду ојача имуни систем. Традиционалне методе уз љековито биље, мед, бијели лук, витамине и минерале, већ опробане и дјелотворне, чине се недовољним.

Ових дана пажњу ми заокупише научна истраживања по којима имуни систем можемо јачати емитујући веће вибрације које изазивају великодушност, захвалност, саосјећање и љубав.

Какве вибрације емитујемо и утицај који имају на друге, вишегодишњим истраживањима доказују стручњаци из разних области – од љекара и психијатара до физичара. И даље склона да радије оправдавам него осуђујем, одговор на питање како одрасли људи не могу разликовати истину од лажи, потражих у научним достигнућима која кажу да се сваки појединац као и већи скуп људи могу класификовати према нивоу енергије. Људима са ниским нивоом енергије могуће је одредити ток мисли креирањем менталитета групног размишљања на основу тривијалних повода. Истраживања показују да је велики дио човјечанства укалупљен у колективни енергетски ниво који их индивидуално слаби. Упознавајући скале вибрационих фреквенција, евидентно је да је мање људи на вишим нивоима. Највише заузимају изузетни који су створили духовне обрасце размишљања. Одмах испод налази се мјесто на којем су они чија је посебна одлика саосјећање; заузимају овај висок ниво јер користе своју свијест за добробит цјелокупног живота, а не неког појединачно, емитујући енергију већих вибрација.

Активирањем бескрајних потенцијала властите и доброте других, своју вибрацију могуће је подићи с циљем да уравнотежи људе који живе на нижој енергији, на нивоу срама, бијеса, мржње, кривице, очаја и депресије.

Доступност интернета и савремених комуникација омогућава било коме да без ограничења пренесе оно што жели. Ријеч љубав се недовољно користи иако вибрира на много већој фреквенцији од мржње, која се наметнута у пласираним садржајима, (зло)намјерно шири, тежећи да креира друштвену свијест. Одлучна да своју не дам, враћам се току мисли забиљежених на почетку текста.

Док вриједне руке сакупљају плодове, фотографија свједочи да је Бог труд наградио богатим родом. Отимајући од кише, нема се времена за причу, па обећавам да ћемо ову из села Обртићи донијети у наредном издању новина. Вријеме је када се воће и поврће прерађује у сокове, џемове и остале ђаконије. Шљиве, крушке и јабуке увелико пуне каце, а оне које су одавно убране у погон стављају ракијске казане. Печеним паприкама, које поигравају на врелим плотнама смедереваца, миришу први јесењи дани, док се увелико припрема огрев. Рекло би се исто као лани, а ипак другачије због присутне зебње у овој короном обиљеженој години.

Из усковитланих мисли издваја се жеља да се у наредном периоду сачувамо поплава из интернетских дубина и опасних људских плићака.

До новог дружења у наредном издању, срдачно вас поздрављам.

Из штампе је изашао 257. број Соколачких новина, у којима доносимо мноштво информација које у обиљежиле мјесец септембар 2020. године.

ИЗДВАЈАМО

– ПРВИ ПУТ ОБИЉЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ – ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ СОЛУНСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

– 31. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО – УСВОЈЕНА ОДЛУКА О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЗА 2020. ГОДИНУ

– Естетско уређење фасада и побољшања енергетске ефикасности стамбених јединица – Пријавила се двадесет једна заједница етажних власника

– ПРОЈЕКАТ СКЕНИРАЊА ОПШТИНА И ГРАДОВА У РС ПРЕДСТАВЉЕНИ НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ПОСЛОВНИ ПЛАНОВИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

– ПОЧЕТНИЦИ CEFE „ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ“ УСПЈЕШНО ПРЕДСТАВИЛИ СВОЈЕ БИЗНИСЕ – МЕНТОРСКА И ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА НАЈБОЉИМ ПОСЛОВНИМ ИДЕЈАМА

ПРИВРЕДА

– У рубрици ПРИВРЕДА ПИСАЛИ СМО О ЕЛЕКТРОСНАБДИЈЕВАЊУ, ДУГОГОДИШЊЕМ ПРОБЛЕМУ У ОПШТИНИ СОКОЛАЦ – НАЈВЕЋУ ШТЕТУ ТРПЕ ПРИВРЕДНИЦИ И МЈЕШТАНИ У МЗ ПОДРОМАНИЈА

ИНТЕРВЈУ

Политички аналитичар, историчар и професор Саша Адамовић говори о парламентарним изборима у Црној Гори

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ

– На страницама Соколачких новина прочитајте РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Стефан Јоловић – „Цвијеће – то су остаци раја на земљи”

ДРУШТВО

– СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИМ УСТАНОВАМА – У ПРВИХ МЈЕСЕЦ ДАНА ДВОЈЕ ЗАРАЖЕНИХ

– 11. СЈЕДНИЦА РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ И ГОРЊЕПОДРИЊСКЕ РЕГИЈЕ – Расходи уравнотежени са приходима

– ХОДОЧАШЋЕ ОД СОКОЦА ДО ЧАЈНИЧА – СВАКО ПОКЛОЊЕЊЕ ОБИЉЕЖЕ ЈАКЕ ЕМОЦИЈЕ И ДУХОВНО ПРОЧИШЋЕЊЕ

ПРОЧИТАЈТЕ И РУБРИКЕ

– Ту су и рубрике: Књижевни кутак, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет, Разонодa…

Соколачке новине 257. број можете купити по цијени од 2 КМ у свим продајним објектима штампе у граду.

 

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од спикера до меркетинг менаџера, поново је од 2016. год. у ЈП“Инфо центар“ Соколац.