Бјелица: Пратимо програм Еколошке партије Републике Српске (ВИДЕО)

0

Споразум о сарадњи са Еколошком партијом Републике Српске – ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, потписан је данас у кабинету начелника општине Соколац Милована Бјелице, а подразумијева заштиту животне средине и преосталих природних ресурса.

Након потписивања споразума, начелник Бјелица је указао на добру сарадњу са Еколошком партијом већ дуги низ година.

– Размјењујемо мишљења и прихватам идеје које даје господин Лазаревић, а такође пратимо рад Еколошке партије РС и Европе. Стратегијом развоја општине Соколац од 2020. до 2030. године, коју ових дана представљамо, обухватили смо заштиту животне средине, екологију, очување природних ресурса наше општине, културно – историјско наслијеђе, туризам и производњу енергије. Прва смо општина у Босни и Херцеговини која је потписала декларацију „Општине без брана“, којом смо јасно прецизирали да не дозвољавамо изградњу мини – хидроелектрана које могу да угрозе животну средину. Подржавамо производњу енергије из обновљивих извора, из соларних и вјетро – електрана – казао је начелник.

Бјелица је подсјетио да општина Соколац има око 70 км ријечних токова, планинске ријеке и потоке на којима се развија и гради туризам. Посебну захвалност је упутио општинском Удружењу риболоваца, које води рачуна о ријекама и заштити животне средине око њих.

Предсједник Еколошке партије РС Никола Лазаревић је рекао да његова партија има подршку Европске Уније, тако да цијела РС може да очекује помоћ аплицирајући за многе пројекте који обезбијеђују финансијска средства.

– У циљу промоције зеленог покрета и еколошки стопроцентно чисте животне средине на подручју Сарајевско – романијске регије и територије Града Источно Сарајево, потписали смо споразум о сарадњи. Он се односи на еколошка питања која су предуслов развоја пољопривреде, туризма, зелене енергије и увезивања дрвне индустрије. Позивам све садашње и будуће начелнике да се окупимо око једне приче, усагласимо, да коначно идеја буде програм, да позитивна стваралачка енергија буде оно што нас уједињује, а не раздваја – нагласио је Лазаревић.

Еколошка партија РС – ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ већ годинама води велику борбу за очување преосталих природних ресурса Српске, посебно шума, земљишта, извора питке воде. Оштро се противе уништавању ријека изградњом незаконитих, неисплативих, по природу и природне љепоте погубних мини – хидроелектрана.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.