732 – Франачки владар Шарл (Цхарлес) тешко је поразио у бици код Поатјеа Сарацене и тиме дефинитивно зауставио њихов даљи продор у западну Европу, што му је донело надимак Мартел (Чекић). Познат је под именом Карло Мартел.

1400 – Умро је енглески писац Џефри Чосер (Геоффреy Цхауцер) зачетник модерне енглеске књижевности. Његове “Кентерберијске приче” сматрају се најзначајнијим делом енглеске средњовековне књижевности.

1415 – Енглези су у Стогодишњем рату, под командом краља Хенрија В (Хенрy), нанели тежак пораз Французима у бици код Азенкура на северу Француске.

1495 – У Португалији је на престо ступио краљ Мануел И Велики или Срећни (Маноел). Финансирао је истраживачке подухвате морепловаца Васка да Гаме (Васцо), Педра Алвареша Кабрала (Алварез Цабрал) и других, чија су открића потом постала португалске колоније, а Португалија светска поморска и колонијална сила. Током његове владавине из земље су протерани Јевреји и Маори.

1616 – Холандски морепловац Дирк Хартог на путу према Јави открио је западне обале Аустралије.

1647 – Умро је италијански математичар и физичар Евангелиста Торичели (Торрицелли), савременик и настављач Галилејевог дела, проналазач живиног барометра (1643 или 1644).

1806 – Рођен је немачки филозоф Каспар Шмит (Сцхмидт), познат као Макс Штирнер (Маx Стирнер), идеолог анархизма, чије је дело “Једини и његова својина” (1845) изазвало бурну реакцију грађанске интелигенције, па је једно време било забрањено.

1815 – Српски кнез Милош Обреновић постигао је споразум са везиром Београдског пашалука Марашли Али пашом о мешовитој српско-турској управи, чиме је завршен оружани део Другог српског устанка.

1825 – Рођен је аустријски композитор, виолиниста и диригент Јохан Штраус Млађи (Јоханн Страусс), прослављени “краљ валцера” и један од главних представника класичне бечке оперете (“Слепи миш”, “Циганин барон”, “Ноћ у Венецији”, “На лепом плавом Дунаву”, “Приче из бечке шуме”).

1838 – Рођен је француски композитор Жорж Бизе (Георгес Бисет) аутор опере “Кармен”, једног од ремек-дела француске и светске оперске сцене, чије је прво извођење 1875. године наишло на лош пријем публике и критике.

1881 – Рођен је шпански сликар и вајар Пабло Пикасо (Пицассо) један од највећих и најутицајнијих уметника 20. века, који је са Жоржом Браком (Георге Браqуе) направио прекретницу у европском сликарству, стварајући нову концепцију облика и простора (“Госпођице из Авињона”, “Герника”, “Рат и мир”).

1918 – Код места Виторио Венето почела је једна од последњих битака у Првом светском рату, која је завршена 3. новембра победом Италијана над већ дезорганизованом аустроугарском војском.

1936 – Владе Немачке и Италије потписале су тајни протокол о узајамној помоћи, којим је формирана осовина Рим-Берлин.

1938 – Либија је постала саставни део Италије.

1949 – Спроводећи блокаду Југославије након Резолуције Информбироа, СССР је отказао гостопримство југословенском амбасадору у Москви, што су потом учиниле и остале земље комунистичког блока. Блокада Југославије трајала је до 1955.

1956 – Египат, Јордан и Сирија су основали јединствену војну команду ради координације одбране од Израелског напада.

1971 – Генерална скупштина УН је одлучила да прими Кину у светску организацију и да искључи Тајван.

1983 – Трупе САД окупирале су карипску острвску државу Гренаду, након што су левичарске снаге извеле државни удар.

1995 – На основу споразума Израела и ПЛО о палестинској самоуправи, израелске трупе су почеле повлачење из града Џенин, на окупираној Западној обали.

2001 – На донаторској конференцији Пакта за стабилност југоисточне Европе у Букурешту СР Југославија је добила помоћ од 430 милиона евра.

2003 – У Русији је ухапшен милијардер Михаил Ходорковски (Микхаил Кходорковскy) који се налазио на челу нафтног гиганта Јукос. Осуђен је на девет година затвора због финансијских малверзација и утаје пореза.

2004 – Умро је Џон Пил (Јохн Пеел) ветеран међу британским диск-џокејима, који је популарисао нове музичке трендове као што су панк, реге и хип-хоп.

2009 – У две експлозије на паркингу у центру ирачке престонице Багдад погинуло је 106, а повређено више стотина људи.

2010 – Преминула је књижевница Весна Парун, песникиња за децу и одрасле, чија песничка збирка “Зоре и вихори” представља прекретницу у хрватској поезији после Другог светског рата (“Црна маслина”, “Сто сонета”, “Оловни голуб”, “Салто мортале”, “Троножац који хода”, “Била сам ђечак”, “Видрама вјерна”).

2011 – У експлозији резервоара горива у либијском граду Сирту погинуло је више од 100 људи, а повређено 50, док су стајали у реду да купе гориво.

2015 – Југословенска књижевница Дубравка Угрешић добитница је престижне Међународне награде за књижевност “Неустадт”, познате и као амерички Нобел.

2015 – На парламентарним изборима у Пољској Партија права и правде (ПиС), предвођена евроскептиком Јарославом Качињским, добила је апсолутну већину у Доњем дому парламента.

2016 – Председништво владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) предложило је заменика председника те партије Душка Марковића за мандатара десете црногорске владе од увођења вишестраначја.